De nieuwe Motorola Razr 5G is een feit: dit is het verschil met het vorige model

Gisteravond kondigde Motorola zijn tweede opvouwbare smartphone aan. Waar de legendarische Razr vorig jaar in een nieuw jasje gestoken werd, lijkt het bedrijf het concept dit jaar te verbeteren. Maar in hoeverre is dat met de Motorola Razr 5G gelukt?

In dit artikel zetten we de twee smartphone voor je naast elkaar. We kijken naar de verschillen, de verbeteringen en naar de prijs. Is het nieuwe toestel meer de moeite waar dan het vorige model of kunnen we hem (op papier) beter laten liggen?

Motorola Razr 5G vs Razr 2019

We kunnen de Motorola Razr een mijlpaal noemen. Ondanks het feit dat het bedrijf niet met de eerste opvouwbare smartphone komt, is het toestel wel degelijk een grote stap. De manier waarop dit iconische toestel in een nieuw jasje gestoken wordt, is al het respect al waard. Al viel het vorige model, op gebied van de specificaties in combinatie met de prijs, wel wat tegen.

De hoop is dus dat deze nieuwe Motorola Razr 5G een verbetering is op dat model. Gezien het feit dat we de opvouwbare smartphone nog niet hebben kunnen testen, kijken we in dit artikel puur naar de gegevens. We checken dus of dit nieuwe toestel het, op papier, waard is.

#1 Het verschil in ontwerp

Over het algemeen ziet de Motorola Razr 5G er hetzelfde uit als zijn voorganger. Het zijn allebei klaptelefoons die, indien opengeklapt, huishouden aan een 6.2-inch POLED scherm (Plastic OLED). Ook het 2.7-inch scherm aan de voorkant is onveranderd, maar wie goed kijkt ziet wel verschil. Het model van vorig jaar beschikte bijvoorbeeld over een dikke kin aan voorkant, met een vingerafdrukscanner erop. Bij de Motorola Razr 5G is dat niet meer het geval en zit de vingerafdrukscanner aan de achterkant. De kin van het toestel is daarmee ook een stuk smaller geworden.

Qua afmetingen zit er wel een verschil tussen de twee, al is dat verschil wel nihil. Opengeklapt had het model van vorig jaar een afmeting van 72 x 172 x 6.9mm en ingeklapt een afmeting van 72 x 94 x 14mm. Het nieuwe toestel is 72.6 x 169.2 x 7.9 mm opgeklapt en 72.6 x 91.7 x 16mm ingeklapt. Dat betekent dat de Motorola Razr 5G iets korter is, maar wel wat dikker. Dat brengt geen nadelige gevolgen met zich mee op het gebied van gewicht. Het nieuwe model is met 192 gram zo’n 13 gram lichter dan zijn voorganger.

Wie zijn smartphone regelmatig open- en dichtklapt zit met de Motorola Razr 5G beter dan vorig jaar. Het bedrijf kondigde aan dat het toestel voorzien is van een beter scharnier. Deze zal ongeveer 200.000 keer kunnen vouwen voor hij het begeeft. Dat staat gelijk aan 100 keer per dag voor de komende vijf jaar.

Qua uiterlijk is er eigenlijk slechts nog één groot verschil te vinden. De Motorola Razr 5G is beschikbaar in de volgende kleurenopties:

 • Polished Graphite
 • Liquid Mercury
 • Blush Gold

Het toestel van vorig jaar was alleen beschikbaar in:

 • Noir Black
 • Blush Gold
Motorola Razr 5G
Dichtgeklapt (Afbeelding: Motorola)

#2 Camerasysteem Motorola Razr 5G een verbetering

Er zitten slechts twee camera’s op beide toestellen, maar het camerasysteem van dit jaar is wel aanzienlijk beter. De Motorla Razr van vorig jaar was voorzien van:

 • 16 megapixel hoofdcamera | f/1.7
 • 5 megapixel selfiecamera | f/2.0

De Motorola Razr 5G is voorzien van:

 • 48 megapixel hoofdcamera | f/1.7
 • 20 megapixel selfiecamera | f/2.2

Uiteraard is het lastig om op papier te bepalen welke van de twee beter is. Dit zal de praktijk uit moeten wijzen.

Motorola Razr 5G
5G-ready (Afbeelding: Motorola)

#3 Harde specs en functionaliteiten

Op het gebied van harde specificaties zijn er ook zeker verbeteringen te vinden. Het Razr-model van 2019 beschikte over de volgende specs:

 • Snapdragon 710
 • 6GB RAM
 • 128GB opslagcapaciteit
 • 2510mAh batterij
 • Android 9 (update naar Android 10 inmiddels mogelijk)

Wat betreft de Motorola Razr 5G hebben we het over de volgende specs:

 • Snapdragon 765G
 • 8GB RAM
 • 256GB opslagcapaciteit
 • 2800mAh batterij
 • Android 10

Het verschil is vrij duidelijk. Het is een kleine stap vooruit, maar de Motorola Razr 5G is wel iets meer toekomst proof. De batterij zal langer meegaan, het toestel is iets sneller en draait direct op de meest recente software. Het lijkt op het eerste gezicht een logische volgende stap te zijn.

Motorola Razr 5G
(Afbeelding: Motorola) (Afbeelding: Motorola)

#4 Is de Motorola Razr 5G betaalbaarder?

Het probleem met de eerste opvouwbare Razr had eigenlijk alles te maken met de prijs. Het toestel verschil in april dit jaar in Nederland en kreeg een prijskaartje van €1599. Over het algemeen erg veel voor een smartphone, maar zeker wanneer je naar de specificaties en functionaliteiten van het toestel keek. Het leek destijds vooral te gaan om een gimmick.

De Motorola Razr 5G is wat dat betreft wel iets toegankelijker geworden, maar het verschil is ontzettend klein. Ondanks dat we het hebben over een verschil van €100, is het model van dit jaar nog steeds veel te duur. De Motorola Razr 5G verschijnt in het najaar voor een adviesprijs van €1499.

Motorola Razr 5G vs het vorige model: een stap vooruit?

De Motorola Razr 5G is een aanzienlijke verbetering op het vorige model. Het toestel behoudt de meest indrukwekkende componenten en verbetert ze zelfs. Alleen is het grote probleem van de Razr, naar ons idee, nog niet opgelost.

De opvouwbare smartphone is nog steeds heel erg duur. Ondanks het feit dat we begrijpen dat de technologie die het toestel opvouwbaar maakt duur is, vallen de specificaties nog steeds tegen. Het toestel gebruikt niet de snelste chipset, geen indrukwekkende batterij, niet het maximale aantal werkgeheugen en niet het allerbeste beeldscherm. Iets dat je voor de prijs van €1499 als consument echt mag verwachten.

Reageer op artikel:
De nieuwe Motorola Razr 5G is een feit: dit is het verschil met het vorige model
Sluiten