Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 10 okt 2017

Motorsport Manager 2 Review: verslavende game voor op je smartphone

Management-games zijn zo oud als de weg naar Rome. Voornamelijk in het voetbalgenre zijn ze enorm populair. In een ver verleden zijn er ook een aantal zeer aardige F1-Management-games uitgebracht, maar dat leken verlopen tijden. Totdat we een paar jaar geleden de game Motorsport Manager op de smartphone kregen. Deze werd opgevolgd door een zeer goede versie voor de pc en Mac en nu is de cirkel weer rond met Motorsport Manager 2 op de smartphone.

Eerlijk is eerlijk, de game is al een tijd uit. Eind juni verscheen Motorsport Manager 2 en toen hebben we hem simpelweg gemist. Doodzonde, zo blijkt nu. Motorsport Manager 2 heeft geleerd van het uitgebreide karakter van de pc-versie, terwijl het tegelijkertijd toegankelijk is voor de mobile gebruiker.

motorsport manager 2

Motorsport Manager 2 als teambaas

In Motorsport Manager 2 ben je de baas van een raceteam. Je begint daarbij in de Europese raceklasse. Van daaruit kun je promoveren naar de Asian-Pacific-klasse en als je ook daar het kampioenschap wint, dan kom je in de World Grand Prix-klasse terecht. In mijn geval duurde dat wel een uur of tien voordat je daar was.

Je beginteam bestaat namelijk uit een stel ongetalenteerde engineers die een flutauto hebben geproduceerd, een hoofdkwartier waar niks aan is gedaan en coureurs die nauwelijks talent hebben. Met het beetje geld dat je hebt besluit je dan wat upgrades voor je auto te kopen en hoop je in de eerste paar races in de top tien te eindigen, om zodoende aan de eisen van de sponsor te voldoen. Lukt dat, dan komt er wat meer geld binnen en kun je aan het einde van het seizoen dat geld gebruiken om je wagen voor het volgende jaar te verbeteren.

Ook is het dan mogelijk om wat nieuw talent binnen te halen en je hoofdkwartier te upgraden. Motorsport Manager 2 is zodoende een game waar tussen de races door heel wat dingen besloten moeten worden. Ook krijg je zo nu en dan dillema’s voorgeschoteld. Daarbij kun je een flinke som geld krijgen als je bedrijfsgeheimen verkoopt, maar heb je als resultaat dat je auto minder betrouwbaar wordt. Zo ben je continu aan het wikken en wegen en is het tof om te zien dat je tussen de seizoenen door steeds een stukje beter en competitiever wordt.

De meeste tijd in Motorsport Manager 2 zul je echter doorbrengen op de circuits, waar jij met je twee coureurs zo goed mogelijk moet zien te presteren. Raceweekenden bestaan uit twee onderdelen. Je begint elke keer met de kwalificatie, waar je zowel de snelste tijd moet neerzetten als de juiste configuratie voor je auto. Er zijn geen aparte testsessies waarbij je aan je instelling kunt sleutelen. In de maximale vier runs die er beschikbaar zijn moet je dus bepalen hoe je auto het beste op dat desbetreffende circuit presteert.

Na die kwalificatie volgt de race en heb je een paar tactische keuzes. In elke race heb je drie soorten banden compounds. De snelste band slijt het snelste, terwijl de stugge band langer mee gaat, maar je ook sneller wordt ingehaald. Daarnaast heb je rekening te houden met je brandstof. In twee van de drie klassen kun je geen brandstof bij tanken en moet je dus zuinig doen met de brandstof die je in je tank hebt zitten.

Je kunt er voor kiezen om de race te beginnen met een voorzichtige strategie waarbij je brandstof bespaart, om aan het einde een sprint in te zetten en over voorbij te knallen. Of je begint juist agressief en maakt een extra pitstop. Ook dien je rekening te houden met weersverwachtingen. Wie net pit en het daarna ziet regenen, moet nog een keer naar binnen. En wanneer durf je van Wets over te schakelen naar Intermediates en daarna weer Slicks?

Ook moet je rekening houden met de status van je wagen. Als hij bijna kapot dreigt te gaan, dan is het verstandig om naar binnen te gaan en onderdelen te repareren. Dat kost echter wel weer meer tijd in de pitstraat en kun je dus een goed resultaat vergeten. Het enige dat Motorsport Manager 2 ten op zichte van zijn pc-broertje mist, zijn de Safety Cars. In de bijna tien uur die ik met de game heb doorgebracht was er één situatie waarin de Safety Car werd ingezet. En die was vervolgens ook snel weer ingetrokken, waardoor mijn tactiek van een extra pitstop totaal niet werkte.

Buiten dat gemis is het een zeer uitgebreide en boeiende game, waarbij er telkens iets te doen valt. Zelfs als je niks met motorsport hebt, dan is Motorsport Manager 2 als een management-game alsnog dik de moeite waard.

Getest op de iPhone 7 Plus. Wil je meer lezen over games voor je smartphone? Lees dan zeker deze review van het geniale Flower.

Reageer op artikel:
Motorsport Manager 2 Review: verslavende game voor op je smartphone
Sluiten