Mulan is een enorm succes is op Disney+ blijkt uit data

Er is veel ophef rond de lancering van Mulan. Desondanks weet de nieuwe film toch te scoren op het platform Disney+ blijkt uit data.

Mulan is nu twee weken verkrijgbaar op Disney+. De film over het Chinese meisje dat haar vader vervangt in het leger van de keizer, zorgde voor flinke kritiek. Gebruikers van streamingdienst Disney+ die de film willen bekijken moeten 21,99 euro betalen, wat dus fors meer is dan een kaartje voor de bioscoop. Daarna kunnen ze de film ook niet in eigendom krijgen, want de titel is alleen verkrijgbaar op Disney+. De streamingdienst is dus nodig om de film nog een keer te kijken.

Onrust rond Mulan

Daarnaast was er natuurlijk kritiek over de opnames in China die voor de film zijn gedaan. Deze vonden plaats in de Chinese provincie Xinjiang. Een regio waar veel Oeigoeren wonen, een onderdrukte bevolkingsgroep in China. In dat deel van het land heeft China zelfs kampen waar het Oeigoeren opsluit die opkomen voor hun rechten. In de credits van de film worden de Chinese autoriteiten die daarvoor verantwoordelijk zijn zelfs bedankt.

Al die kritiek gaat natuurlijk niet over de kwaliteit van de film zelf. Op Rotten Tomatoes weet het een 75% te scoren onder de critici en het publiek geeft de film een matige 5,4 op IMDb, wat natuurlijk ook voor een deel politiek gekleurd kan zijn. De ontvangst van de film kan dus beschreven worden als gemend.

Een groot succes

Toch is Mulan wel een succes blijkt uit onderzoek van Yahoo Finance. In de Verenigde Staten is de film zelfs wat duurder dan in Nederland. Daar moeten leden van Disney+ die de film willen zien 29,99 dollar betalen. Toch hebben veel Amerikanen besloten de film aan te schaffen. Tussen 4 en 12 september hebben 9 miljoen leden van Disney+ de film aangeschaft, dat is ongeveer 25 procent van de Disney+-leden.

Met een simpel rekensommetje kom je dan uit op een omzet van 261 miljoen dollar, alleen in de Verenigde Staten. Hier zitten dus Canada, Europa en Australië geen eens bij. Als je dat er nog eens bij zou tellen, kun je het echt een kaskraker noemen. Tel daarbij ook nog de 23 miljoen dollar die de film opbracht in het openingsweekend van de Chinese bioscopen en je kunt zien dat Mulan dus een groot succes is.

De toekomst

De 261 miljoen van Mulan is een groot verschil met Tenet, die wel in de bioscopen van de Verenigde Staten kwam. De toptitel wist maar 20 miljoen dollar om te zetten tijdens het openingsweekend in de Verenigde Staten.

Mogelijk is het succes van Mulan en de teleurstelling rond Tenet goed en slecht nieuws voor de filmliefhebber. Het zorgt er mogelijk voor dat films nog langer worden uitgesteld, of moet je er een flink bedrag voor neerleggen via een streamingdienst. Het is dan ook de vraag wat Disney met andere grotere titels gaat doen zoals Black Widow en Soul. Het voordeel van de laatste optie is wel dat je niet meer hoeft te wachten op toptitels.

Reageer op artikel:
Mulan is een enorm succes is op Disney+ blijkt uit data
Sluiten