Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 13 nov 2017

Onderzoek bewijst: deze muziek moet je luisteren als je creatiever en productiever wilt zijn

Muziek luisteren terwijl je aan het werken of aan het studeren bent kan heel fijn óf heel afleidend zijn. Er bestaan ontelbare playlists op Spotify en YouTube met de ultieme muziek die je concentratie en productiviteit moeten verbeteren. Maar helpt deze muziek je wel echt?

Uren Mozart luisteren zonder effect

Al meer dan veertig jaar wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op iemands werk-output. Zo zijn er door de jaren heen termen ontstaat als het ‘Mozart-effect’, maar ook het ‘Schubert-effect’ en zelfs het ‘Stephen King-effect’. Deze houden allemaal hetzelfde in: het luisteren naar deze muziek (of dus zelfs dit luisterboek) zou een positief effect hebben op iemands productiviteit.

De conclusie van onderzoek naar deze verschillende effecten is dat er twijfels zijn bij de werking van deze muziek op iemands productiviteit. Het effect zou meer te maken hebben met iemands gemoedstoestand dan met de muziek zelf. De manier waarop veel van deze onderzoeken zijn uitgevoerd zijn echter niet altijd even representatief te noemen. Luisteren we namelijk echt naar muziek. pom het vervolgens uit te zetten en dan in stilte verder te werken? Het komt waarschijnlijk vaker voor dat je lekker aan het werk bent met je favoriete hitjes of kalmerende muziek op de achtergrond.

De effecten van muziek goed voor je concentratie?

Binnen al het onderzoek naar de effecten van muziek op ons brein zijn er relatief weinig onderzoeken uitgevoerd naar de effecten hiervan op onze creativiteit. Recent onderzoek heeft hierover opvallende observaties gedaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeker van de Radboud University in Nijmegen (Simone M. Ritter) en een onderzoeker van de University of Technology in Sydney (Sam Ferguson) testte of vier verschillende typen muziek invloed hadden op creativiteit. Uit het onderzoek is gebleken dat vrolijke muziek zorgt voor een toename in het creatieve denkproces.

effecten van muziek

Waarom? Het creatieve denkproces komt voort uit flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Wanneer je ergens op vast loopt, bijvoorbeeld op de inleiding van je scriptie of op een voorstel voor een klant, dan heb je een flexibele denkwijze nodig om weer op gang te komen. Deze flexibele denkwijze kan gestimuleerd worden door positieve uplifiting muziek. Dit kan er voor zorgen dat je makkelijker via een omweg op een nieuw idee komt en productiever bent doordat je minder vast loopt.

Het luisteren naar vrolijke muziek leidt echter niet tot het komen op goede oplossingen an-sich of het direct verbeteren van je concentratie. Een uurtje luisteren naar de vrolijke top 100 zal je dus (helaas) niet opeens Einstein maken, surprise surprise.

Zit je een beetje vast en kan je flexibele brein wel wat geboost worden? Dan kun je altijd eens proberen wat vrolijke tunes op te zetten. Heb je daar nog een mooie hoofdtelefoon voor nodig? Vast wel! Wat dacht je van deze bluetooth hoofdtelefoon van Marshall. Daar word je toch vrolijk van?

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: deze muziek moet je luisteren als je creatiever en productiever wilt zijn
Sluiten