Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 feb 2018

Op deze leeftijd werd jouw muzieksmaak voor altijd gevormd

Uit onderzoek van de New York Times blijkt dat onze muzieksmaak niet zo uniek is, als we denken. De Amerikaanse publicatie ploegde door de data van Spotify en kwam tot intrigerende conclusies.

Tienerjaren vormen je muzieksmaak

Luister jij al sinds je tienerjaren ongeveer dezelfde muziek? Je bent niet de enige, zo blijkt. De New York Times is diep in de data van Spotify gaan duiken, en kwam daarbij tot een interessante conclusie. De muziek waar we naar luisteren als tiener leggen de basis voor onze muzieksmaak als volwassenen.

Voor mannen, is de meest belangrijke periode voor het vormen van een muzieksmaak van je 13e tot je 16e. Mannen waren gemiddeld 14 toen hun favoriete nummer uit kwam. Voor vrouwen ligt de meest belangrijke periode tussen je 11e en 14e. In hun geval kwam hun favoriete nummer gemiddeld op hun 13e uit. Ook bleek dat de invloeden uit de jeugd van vrouwen sterker zijn dan bij mannen.

Spotify muzieksmaak tienerjaren volwassenen

De belangrijkste jaren voor het vormen van je muzieksmaak zitten dus aan het einde van je pubertijd. De New York Times geeft Radiohead’s Creep als een voorbeeld. Het is de 164e meest populaire track onder 38-jarige mannen. Die mannen waren ongeveer 14 jaar oud toen dat nummer uit kwam, in 1993. Creep zit niet eens in de top 300 voor degenen die tien jaar eerder, of tien jaar later zijn geboren.

Spotify muzieksmaak tienerjaren volwassenen

Spotify

Onlangs bracht Spotify nog een speciale playlist uit, een tijdscapsule. De persoonlijke playlist voorspelde op basis van je huidige luistergedrag wat je tijdens je tienerjaren vooral luisterde. We zijn blijkbaar niet zo uniek als we denken, waardoor dat soort lijsten verrassend accuraat uitpakken. Ga het bij je eigen muziekbibliotheek maar eens na. Hoeveel is recent, en hoeveel ken je al sinds je tienerjaren?

De publicatie grijpt die kans aan om je wat nummers voor Valentijnsdag aan te bevelen: Beyoncé’s Crazy in Love voor 30-jaar oude luisteraars, Van Halen’s When It’s Live voor 45-jarigen en Marvin Gaye’s Let’s Get It On voor zestigers. Veel luisterplezier! Check hier de complete conclusies van het onderzoek, en ontdek de experimentele nieuwe app van Spotify.

 

Reageer op artikel:
Op deze leeftijd werd jouw muzieksmaak voor altijd gevormd
Sluiten