Rutger Houweling
Rutger Houweling Digital 28 mrt 2014

myApollo: het eerste netwerk waar je privacy is gewaarborgd

Privacy. Een veel besproken topic. Voornamelijk sinds Snowden met aardig wat schokkende informatie naar buiten is gekomen en de NSA alles en iedereen blijkt te spioneren. En wat doen bedrijven als Facebook en WhatsApp eigenlijk met al die persoonlijke informatie die jij online zet en verstuurt? Veilig is het daar in ieder geval niet. Dat veel mensen helemaal stoppen met social media (en dan voornamelijk Facebook) zie je dan ook steeds vaker gebeuren.

Social media biedt echter ook veel dingen die een toevoeging zijn aan ons leven. Niet alleen is het gemakkelijk om met iedereen in contact te blijven, maar kun je ook steeds gemakkelijker alles delen. Dit was één van de redenen van Harvey Medcalf om een oplossing hiervoor te verzinnen. Dit resulteerde uiteindelijk in myApollo; een volledig versleuteld peer-to-peer (P2P) sociaal netwerk. Dit betekent dat er geen enorme serverparken en datacenters zijn, maar alles gebeurt op je eigen apparaten. Alle content die je op myApollo zet, wordt geüpload naar je eigen netwerk waar derden niet bij kunnen. Wij spraken Harvey Medcalf, CEO van myApollo, over dit unieke sociale netwerk.

Het idee voor myApollo is ontstaan uit de groeiende behoefte naar privacy die de mannen achter myApollo zelf ook ervoeren. Aangezien er nog geen sociaal netwerk bestond waar je privacy wordt gewaarborgd zijn ze deze zelf gaan ontwikkelen. Na ruim twee jaar aan het netwerk te hebben gesleuteld verscheen myApollo een paar weken geleden in de Google Play Store en de App Store met een webversie in de maak. Veel gebruikers hebben ze nog niet (het loopt ergens in de duizenden), maar ze zijn dan ook nog maar net begonnen. De naam myApollo heeft overigens niets met de ruimte te maken. “We zochten naar namen die we leuk vonden klinken, dit was er één van en deze was beschikbaar,” aldus Harvey.

Het unieke aan het netwerk is het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een P2P-netwerk. myApollo is op dit moment het enige sociale netwerk dat dit systeem hanteert. “We hebben dit model gecreëerd, omdat het juist het huidige model, waar alles wordt opgeslagen in een datacentrum, het probleem is. Deze data wordt gebruikt door derden.” Het P2P-netwerk zorgt niet alleen voor privacy, maar ook voor veel extra opties. Hoewel myApollo nu voornamelijk als sociaal netwerk fungeert, komen hier in de toekomst veel features bij. Denk aan het delen van video’s, maar ook het opslaan van bestanden in de (private) cloud en de mogelijkheid het netwerk te gebruiken voor bestandsoverdrachten.

 
Het limiet van deze cloud is oneindig en compleet afhankelijk van je apparaten. Meer apparaten met myApollo betekent meer opslagruimte. Foto’s en bestanden worden niet gecomprimeerd, maar in tegenstelling tot diensten als Facebook en Instagram opgeslagen in volledig formaat. Waar je bij veel diensten moet betalen voor meer opslagruimte in de cloud zal dit bij myApollo dus gratis zijn.

Harvey heeft zelf maanden geleden zijn Facebookaccount verwijderd vanwege privacyissues en gelooft dan ook dat dit de voornaamste reden zal zijn dat mensen gaan switchen naar myApollo. Hij verwacht echter niet dat dit met massa’s tegelijk zal gebeuren, maar vindt dat ook niet erg. “Onze focus ligt vooral op waarde creëren voor gebruikers niet om het grootste netwerk te worden. We willen mensen tonen dat er alternatieven zijn (voor bijvoorbeeld Facebook) en hopen mensen aan te spreken die dezelfde waarden hebben als wij.”

 
Of mensen ook daadwerkelijk over gaan stappen naar myApollo vragen wij ons af. Facebook is geïntegreerd in het dagelijks leven van veel mensen en overstappen is veel gedoe. Daarnaast heb je niets aan een sociaal netwerk waar geen van je vrienden gebruik van maken. Misschien als er in de toekomst meer en meer bekend wordt over hoe bedrijven als Facebook je privacy bedreigen dat mensen geleidelijk aan zullen overstappen. Maar het bedrijf heeft zeker een goed uitgangspunt. Niet alleen door privacy te bieden maar ook een compleet netwerk aan te bieden met veel features. Hierdoor heb je in de toekomst misschien maar één app nodig voor meerdere dingen waar je nu minstens drie apps voor nodig hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
myApollo: het eerste netwerk waar je privacy is gewaarborgd
Sluiten