Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 9 jun 2020

Mysterieuze radiosignalen uit de ruimte worden naar de aarde gestuurd

Is er buitenaards leven? Het is een vraag die ons allemaal wel bezighoudt. Die wordt extra interessant als er ineens mysterieuze radiosignalen vanuit de ruimte komen.

Al jaren kijken wij mensen naar de ruimte. Er is nog zoveel dat we niet weten van het heelal. Een van de meest bijzondere fenomenen zijn radiosignalen (ook wel FRB genoemd). Deze lijken uit het niets te komen. Wetenschappers hebben deze al vanaf verschillende delen uit de ruimte ontvangen maar weinig van die signalen herhalen. De laatste die ze gevonden hebben, doet dat wel, meldt BGR.

radiosignalen

Een van de bekendste signalen is FRB 121102. Het was de eerste die verschillende keren radiosignalen verstuurde. Dit leek in een bepaald ritme gebeuren. In een cyclus van 157 dagen kwam er 3 maanden een signaal en vervolgens twee maanden niets. Er gaan de wildste geruchten over. Van een enorme zwarte gaten tot ruimteschepen van buitenaardse wezens.

Nu is er een nieuw signaal waar wetenschappers zich over verbazen. FRB 180916 heeft een veel kortere cyclus. Deze duurt maar zestien dagen. Vier dagen komt er een signaal waarna het twaalf dagen stil is.

Is het een magnetar?

Hoewel het onverklaarbaar lijkt, hebben wetenschappers nu een nieuwe theorie erover ontwikkelt. Dit komt door een radiogolf die vanuit de Melkweg is gekomen, wat het dichtstbijzijnde signaal ooit is. Volgens hen gaat het waarschijnlijk om een sterk gemagnetiseerde neutronenster, ook wel een magnetar genoemd. Deze staan onder extreme druk, wat te vergelijken is met de druk die op aarde vrijkomt bij het bewegen van verschillende aardplaten.

Hoewel er dus theorieën zijn, kan men nog niet verklaren waarom er verschillende cycli zijn. Het kan zijn dat er verschillende soorten voorwerpen signalen afgeven of er is een andere verklaring waarom er verschillen zijn. Wellicht komt er de komende jaren een logische uitleg over. Tot die tijd kunnen we nog altijd blijven dromen over buitenaardse wezens die contact met ons zoeken.

Reageer op artikel:
Mysterieuze radiosignalen uit de ruimte worden naar de aarde gestuurd
Sluiten