Daniel Koster
Daniel Koster 18 sep 2016

Crap, naam vergeten: inventieve manieren om iemand’s naam te achterhalen

Je ontmoet iemand voor de eerste keer. Je steekt je hand uit, zegt je naam en vergeet vervolgens totaal naar de naam van die ander te luisteren. Het resultaat? Naam vergeten! Het is dom, maar oh zo herkenbaar. Gelukkig hebben wij allerlei manieren voor je in petto om de naam alsnog te achterhalen, zonder dat diegene daar erg in heeft!

Laten we elektronische post uitwisselen!

Het is bijna altijd zo dat iemand zijn voornaam in zijn e-mailadres heeft staan. Daarnaast is het niet super awkward om iemand die je net hebt ontmoet om zijn e-mailadres te vragen. Werkt bijna altijd.

Wat is je 06?

Oké, deze is ietwat lastiger. Om iemands nummer te vragen moet je ‘m al wel een beetje kennen. Al kun je met een beetje creativiteit altijd wel een goede reden vinden waarom je het nummer nodig hebt. Vraag vervolgens gewoon of de desbetreffende persoon ‘m in je telefoon willen zetten. Vrijwel altijd wordt dat nummer dan ook van een voor- en achternaam voorzien!

Ken je mijn vriend(in) al?

We snappen het ook wel als je niet iets van een e-mailadres of telefoonnummer wilt vragen. Dan is een goede tactiek om ze voor te stellen aan een vriend(in). Echter kan dit awkward overkomen. Als je zegt: “Hé, hebben jullie elkaar al ontmoet?”, dan kun je het er jezelf nog wel eens goed vanaf maken. Zeg niet eerst de naam van je vriend(in), want dan komt het wél duidelijk over dat je de naam van je nieuwe kennis niet kent.

Let’s get down to business(card)

Dit werkt wat minder tijdens een feest, maar je hebt tal van borrels en aangelegenheden waar je met hoge piefen staat te kletsen. Dan kan het nooit kwaad om naar hun businesscard te vragen. Wie weet heb je geluk en ben je van het probleem af.

Wat een interessante naam..

Wat het ook goed kan doen, is vragen hoezo jouw gesprekspartner zo heet. Simpelweg vragen hoe de ouders op de naam zijn gekomen kan tot het verlossende antwoord leiden

L A O U R A H

Je kunt vragen of iemand zijn naam voor je wil spellen. Dit is wel een risicovolle optie. Stel dat iemand Laura heet, dan wordt je toch raar aangekeken. Echter kun je er dan altijd nog een grapje van proberen te maken. Opeens ken je iemand die Lauwrah heet ofzo.

Wees creatief!

Damn, als je er nu nog niet bent, dan heb je het écht heel lastig. Maar, er zijn natuurlijk nog allerlei bochten waar je je in kunt wringen. Wat dacht je van het vergelijken van jouw nieuwe rijbewijs met een oud rijbewijs, vragen of iemand zijn naam met links kan opschrijven of vragen hoe je de naam uitspreekt in een andere taal of dialect. Ga ervoor!

Iemands naam vergeten: voorkomen is beter dan genezen

Uiteindelijk is dit ook wel een beetje gein, maar iedereen weet wel hoe vervelend iemands naam vergeten is. Eerlijkheid duurt uiteindelijk het langst, dus je kunt het ook gewoon meteen even zeggen. Dat is alleen in sommige gevallen wat gemakkelijker gezegd dan gedaan (hoi nieuwe baas of belangrijke klant)! Dus ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Herhaal bij het voorstellen altijd de naam van de ander. Dat helpt al prima. Ook kun je met deze truc je geheugenpaleis trainen en boosten deze alledaagse zaken je brein!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crap, naam vergeten: inventieve manieren om iemand’s naam te achterhalen
Sluiten