Jan de Raab
Jan de Raab Tech 11 okt 2018

De volgende Bitcoin: Nano focust op efficiëntie

Een van de meest voorkomende problemen van cryptocoins zoals Bitcoin is de schaalbaarheid. De architectuur van blockchain is zodanig opgezet, dat elk blok op de blockchain, slechts een beperkte hoeveelheid data kan opslaan. In het geval van Bitcoin, is de blokgrootte beperkt tot 1MB. Echter, met de stijgende vraag, heeft dit ertoe geleid dat gebruikers met hogere transactietijden en -vergoedingen worden geconfronteerd. Nano maakt gebruik van een nieuw ontworpen architectuur wat zorgt voor snellere transactietijden en onbeperkte schaalbaarheid.

Blok-roosterarchitectuur

Nano maakt gebruik van een nieuwe DAG (Directed Acyclic Graph) gebaseerde blok-roosterarchitectuur, waarbij elke gebruiker zijn eigen blockchain heeft. In plaats van de transactiebedragen worden rekeningsaldi geregistreerd, een methode die minder opslagruimte vereist en een lagere belasting van de database tot gevolg heeft. Elke blockchain geeft ook informatie weer die is gerelateerd aan de balanshistorie van de individuele gebruiker en kan alleen worden bijgewerkt door de eigenaar.

Grootboek

Een belangrijk kenmerk van de roosterarchitectuur is dat de blockchain van een gebruiker asynchroon kan worden bijgewerkt. Omdat elke gebruiker volledige controle over zijn eigen blockchain heeft, zijn protocollen voor gedistribueerde overeenkomsten, zoals proof-of-work (PoW) of proof-of-stake (PoS), om te beslissen over de gedeelde globale status van het grootboek, niet nodig.

Het verschil met Bitcoin

De Bitcoin-blockchain vereist dat er een globale consensus wordt bereikt over de gedeelde status van het grootboek om transacties te verwerken. Daarnaast is de PoW methode vereist om deze transacties aan de blockchain toe te voegen. Het nadeel van deze architectuur is dat deze de snelheid vertraagt waarmee transacties kunnen worden verwerkt. Met Nano worden transacties verwerkt op de individuele blockchain van een gebruiker. Dit werkt asynchroon met elke andere blockchain. Dit transformeert een gedeelde datastructuur, dat wil zeggen een gedeeld grootboek zoals dat in Bitcoin is te vinden, in een set niet-gedeelde asynchrone ledgers op de block-lattice-architectuur, wat snellere transactietijden mogelijk maakt.

Verzenden & ontvangen

Het overboeken van geld op het Nano-protocol levert twee afzonderlijke transacties op. Ten eerste een transactie waarbij het bewuste bedrag van het saldo van de verzender wordt afgetrokken. De andere transactie is het toevoegen van het verzonden bedragen aan het saldo van de ontvanger.

Elke verzendtransactie moet verwijzen naar het vorige blok van de eigenaar, dus een dubbele besteding aan het blokrooster, zou iemand zijn die hetzelfde vorige blok probeert te raadplegen in twee afzonderlijke verzendtransacties. In het geval van conflicterende transacties stemmen knooppunten in op de transactie die op het netwerk wordt bewaard, terwijl de andere transactie wordt afgewezen. Omdat er voor Nano geen mining nodig is om transacties te verwerken, zijn er bovendien geen transactiekosten op het netwerk. De verzend- en ontvangsttransactiemethode van Nano levert bepaalde voordelen op voor het Nano-protocol, zoals het klein houden van transactiegroottes en de daaraan gekoppelde data-opslag, wat wederom een ​​blok-rooster mogelijk maakt wat niet opslagintensief is.

Gedelegeerd Bewijs van inzet & Bewijs van werk

Nano beveiligt zijn grootboek door middel van gedelegeerd bewijs van inzet (dPoS). Met dPoS hebben gebruikers de mogelijkheid om een ​​representatieve node te kiezen om namens hen te stemmen, die dus optreedt als een volmacht. Een representatief knooppunt vervult taken zoals het verifiëren van handtekeningen voor blokken die worden verwerkt en in het geval van tegenstrijdige transacties, het stemmen voor de geldige transactie. Het stemproces is evenwichtsgewijs, wat betekent dat het gewicht van de stem van een vertegenwoordiger evenredig aan de hoeveelheid Nano die eraan is gekoppeld. Hoe groter het aantal Nano wat is gekoppeld aan een vertegenwoordiger, des te meer het de moeite waard is om te stemmen.

Proof of Work

Het is ook interessant om op te merken dat de architectuur van Nano, PoW gebruikt. PoW wordt echter gebruikt als een anti-spam-maatregel en NIET als een protocol van overeenkomst met betrekking tot de gedeelde status van het grootboek. Omdat er geen transactiekosten zijn, kan een aanvaller voor onbepaalde tijd het netwerk spammen. Met Nano’s PoW-implementatie heeft elk blok een kleine hoeveelheid werk dat ermee samenhangt, ongeveer 5 seconden om te genereren en 1 microseconde om te valideren. Dit dwingt een kwaadwillende om een ​​aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht te wijden aan het uitvoeren van een aanval, terwijl hij slechts een kleine hoeveelheid rekenkracht nodig heeft van alle anderen. Bovendien is het zelfs mogelijk dat deze spamtransacties worden weggesnoeid, waardoor de hoeveelheid opslag wordt beperkt die kan worden geconsumeerd van dit type aanval.

De toekomst van Nano

Nano is door haar opzet en architectuur op zijn minst bijzonder te noemen. Door innovatie is het in staat op veel hindernissen die traditionele cryptocurrencies kenmerken, te omzeilen. Nano kan, wat betreft het toepassen van innovatieve oplossingen het voortouw nemen en een voorbeeldfunctie zijn voor andere cryptos.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Nano focust op efficiëntie
Sluiten