Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 15 mrt 2018

Vergeet nanobots: nanohout is de toekomst

Als je wel eens een kamer op zolder hebt gehad, begrijp je het belang van goede isolatie. Als het namelijk niet goed is geïsoleerd, wordt het in de winter bitter koud en in de zomer snikheet. Op het moment gebruiken we redelijk schadelijke materialen om muren te isoleren, maar daar zou binnenkort best eens verandering in kunnen komen. Een internationale groep van wetenschappers heeft namelijk iets gevonden dat goed isoleert, onschadelijk is voor de mens en ook nog eens duurzaam is: nanowood.

Nanowood: albino hout

Wat is nanowood? Het is in principe gewoon hout, waar iets uit is gehaald. Hout bevat in zijn structuur een geel gekleurde polymeer, genaamd lignin. Wanneer lignin uit hout wordt verwijderd, blijft er een soort wit hout over. De wetenschappers kwamen erachter dat dit witte hout perfect is om te gebruiken als isolatiemateriaal. Door het verwijderen van het polymeer, wordt het hout namelijk een stuk lichter en beter bruikbaar om mee te isoleren. Nanowood zou zelfs 30 keer sterker zijn dan conventionele isolatiematerialen.

nanowood isolatie

Geen nieuwe techniek

Liangbing Hu, assistent professor aan de University of Maryland, vergelijkt het proces met het onderdompelen van een vies t-shirt in een sopje. De viezigheid wordt op deze manier vanzelf verwijderd uit de stof. Op dezelfde manier wordt het hout ook in een kokend badje gestopt om de lignin eruit te weken. Hu vraagt zich af waarom mensen niet al eerder met nanowood zijn gekomen.De techniek is namelijk niet nieuw en word zelfs al jaren gebruikt om papier te maken. Bij het maken van papier wordt de structuur van het witte hout echter helemaal vernietigd, terwijl deze bij nanowood intact blijft.

nanowood

Binnen een jaar inzetbaar

Voor het maken van nanowood is lindehout gebruikt, omdat de Linde behoorlijk rap groeit. Hierdoor wordt het redelijk haalbaar om nanowood in te zetten, zonder voor ontbossing te zorgen. Hu geeft in een interview met Inverse aan dat ze in principe binnen een jaar al klaar zouden kunnen zijn om nanowood daadwerkelijk te gaan gebruiken. Wie had gedacht dat we weer massaal terug zouden gaan naar het bouwen van houten huizen.

In Japan zijn ze al een tijdje actief bezig met houten gebouwen en moeten constructiebedrijven sinds 2010 verplicht hout gebruiken bij het bouwen van openbare gebouwen. Tokyo krijgt er zelfs een houten wolkenkrabber bij met maar liefst zeventig verdiepingen.

Inverse

Reageer op artikel:
Vergeet nanobots: nanohout is de toekomst
Sluiten