Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 16 jul 2019

NASA financiert Archinaut One: 3D printen in de ruimte?

Het werk van bedrijven als NASA, SpaceX en Blue Origin laat ons zien dat sommige science-fiction elementen gewoon werkelijkheid kunnen worden. Of het nu gaat om het terug laten komen van raketten of het bewonen van Mars: het hoort bij deze bedrijven tot de orde van de dag. Maar wanneer we beginnen over een 3D printer die in de ruimte onderdelen print voor de ISS, worden we stiekem helemaal gek. 

NASA financiert 3D-printer voor in de ruimte

Waar ruimtevaart opwindend is, mag het ook zeker wat kosten. Sterker nog: het is gewoon ontzettend duur. En waar bedrijven als SpaceX en Blue Origin een oplossing proberen te vinden om de ruimtevaart zo goedkoop mogelijk te maken, kost het ook gewoon veel tijd en ruimte. Maar met dat laatste probleem valt overigens wel te dealen. NASA financiert de Archinaut One en dat kan zomaar eens dé oplossing zijn.

Waar de Archinaut One je waarschijnlijk niet heel veel zal zeggen, doet een 3D-printer dat wel. En dat is simpelweg wat dit is. De Archinaut One is een ruimtevaartuig met een 3D printer, die in de ruimte gebruikt kan worden voor het printen van onderdelen. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om buiten onze planeet onderdelen te produceren voor de International Space Station (ISS).

Het is een idee dat door Made in Space, Inc. is bedacht en vervolgens door NASA is gefinancierd. Gezien het feit dat de financiering een bedrag van 73.7 miljoen dollar bedraagt, wordt wel duidelijk dat NASA het een ijzersterk plan vindt.

Eerst een demo, dan het echte werk

Archinaut One zal overigens niet direct hele belangrijke onderdelen gaan printen in de ruimte. Eerst zal er een kleine variant van het vaartuig gelanceerd worden en zullen er twee 3D-geprinte balken van een meter of 10 geprint worden in de ruimten. Wanneer dat een succes blijkt te zijn, zal de One voorzien worden van twee zonnepanelen, die het vaartuig van zo’n vijf keer meer energie moet voorzien. Dan kan het echte werk beginnen.

De planning is om de Archinaut One op z’n vroegst in 2022 te lanceren. In bovenstaande video is te zien hoe het printen in zijn werk moet gaan, maar uiteraard gaat de grote uitdaging pas beginnen wanneer het apparaat het werk gaat verrichten boven onze planeet.

Reageer op artikel:
NASA financiert Archinaut One: 3D printen in de ruimte?
Sluiten