Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 25 nov 2020

NASA begint met assemblage van mega-raket die naar de maan moet

2024 is het eindelijk zover als alles goed gaat. Dan gaan er sinds een lange tijd weer mensen naar de maan. NASA is er nu al mee bezig.

Het was een van de grote plannen van Donald Trump: er moeten weer Amerikanen naar de maan. Letterlijk dit keer overigens. Hij startte samen met NASA de plannen op om in 2024 weer naar het hemellichaam te gaan.

Van raket tot maanlander

Hoewel er nog drie partijen in de race zijn om de maanlander van het ruimtevoertuig te mogen ontwerpen, is NASA druk bezig met de raket die de astronauten naar de ruimte moet brengen.

NASA maakt de SLS-raket, oftewel Space Launch System. Dit enorme gevaarte moet een maanlander een goede start geven in de ruimte waarnaar een maanlander met een eigen raket uiteindelijk de maan moet gaan bereiken.

De SLS van NASA is enorm

Engineers van NASA zijn nu begonnen met het assembleren van de SLS voor een vlucht die plaats gaat vinden in november 2021. Het bestaat uit een kern van 65 meter met vier motoren en twee boosters. In totaal zorgen deze voor 4 miljoen kilo aan stuwkracht die de astronauten naar de maan moeten brengen. In totaal is de gehele launcher zo’n 115 meter lang.

NASA heeft nu de eerste 10 boostersegmenten op zijn plaats gezet. Deze zullen elke seconde zes ton drijfgas op basis van aluminium verbranden.

NASA is al zo’n 10 jaar bezig met het ontwikkelen van de raket. Het in elkaar zetten van de eerste onderdelen is dan ook een enorme stap. Overigens is dat niet het enige deel waar NASA mee bezig is. Ook het core-gedeelte is ontwikkeling. Op dit moment test NASA dit deel in een ander ruimtecentrum in Mississippi, meldt BBC.

SLS NASA
Zo moet de vlucht van de SLS er uiteindelijk uitzien. (Afbeelding: HO / NASA / AFP)

Artemis

Als de twee delen in elkaar zijn gezet dan is de raket dus zelfs groter dan de Domtoren. De bedoeling is dat deze in november 2021 de lucht ingaat om te testen. Het astronautenvoertuig van de raket. Er zullen overigens nog geen astronauten aan boord zijn, omdat eerst natuurlijk gekeken moet worden hoe veilig alles is. Dit gebeurt allemaal onder de naam Artemis-1. Vervolgens komt er 2023 een bemande test met de Artemis-2 en moet Artemis-3 uiteindelijk ok de maan gaan landen.

Reageer op artikel:
NASA begint met assemblage van mega-raket die naar de maan moet
Sluiten