Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 18 jul 2019

NASA gaat vruchten verbouwen in de ruimte (en dit is de eerste!)

Hoewel we voorlopig waarschijnlijk nog wel een tijdje vastzitten op Aarde, heeft NASA zoals we weten plannen om richting Mars te gaan. Daar zijn ze al een tijdje mee bezig, maar er komt nogal wat bij kijken. Zo hebben we naast alle technologische moeilijkheden ook te maken met het feit dat mensen uiteindelijk ook moeten zien te overleven op de nieuwe planeet en in de tussentijd op de ruimtestations. En mensen hebben natuurlijk voedsel nodig om goed te blijven functioneren. Daarom is het belangrijk om daarboven ook voedsel te kunnen verbouwen. Verschillende planten hebben hun weg al gevonden richting de ruimte en nu gaat ook de eerste vrucht zijn heil elders zoeken. NASA heeft ervoor gekozen om de Spaanse chilipeper als eerste vrucht in de ruimte te gaan verbouwen.

Vers voedsel in de ruimte

Net zoals op Aarde hebben we in de ruimte ook verse vruchten en groentes nodig. Astronauten krijgen doorgaans voorverpakte maaltijden, waar een tijdje wel mee te overleven valt. Op de lange termijn krijg je met die voorverpakte maaltijden echter niet genoeg vitamines en voedingsstoffen binnen en een reis naar bijvoorbeeld Mars zou op zijn kortst zo’n twee jaar duren. Daarom is het zo belangrijk om ook onder buitenaardse omstandigheden vers voedsel te kunnen verbouwen.

Spaanse chili peper

NASA en chilipepers

Als eerste vrucht heeft NASA dus gekozen voor de Spaanse Chilipeper. Overigens is de chili ook echt een vrucht, hoewel hij door veel mensen eerder wordt beschouwd als een groente. Er zijn verschillende redenen waarom NASA is gegaan voor de peper. Zo is het een praktische vrucht om in de ruimte te verbouwen. De chili plant wordt niet al te hoog en is erg productief onder gecontroleerde omstandigheden. Daarnaast wordt de plant makkelijk bestoven en overleeft hij ook in een omgeving met veel kooldioxide.

Daarnaast heeft de vrucht ook voor de astronauten verschillende voordelen. Zo zit de Spaanse chili vol met broodnodige vitaminen, waaronder vitamine C. Daarnaast zou de peper meteen ook een smaak boost kunnen geven. Verschillende astronauten geven namelijk aan in de ruimte last te krijgen van smaakverlies. Af en toe zo’n hete chili zou hier mogelijk bij kunnen helpen. Met ruimtereizen komen helaas ook allerlei andere nadelen voor lichaam. Zo was deze astronaut een recordtijd in de ruimte met als gevolg dat zij lichaam nu compleet gesloopt is.

CNN

Reageer op artikel:
NASA gaat vruchten verbouwen in de ruimte (en dit is de eerste!)
Sluiten