NASA’s Curiosity maakt een gigantische panorama op Mars

De Curiosity van NASA staat bekend om zijn fotografisch vermogen. Het onbemande voertuig maakt al lange tijd foto’s van het oppervlak van Mars. Van die foto’s heeft NASA nu een gigantische panorama gemaakt.

De producten maken deel uit van het Jet Propulsion Laboratory (JPL), een onderdeel van NASA. De foto is 1,8 miljard pixels groot en daarmee de meest detailrijke panorama die de Curiosity tot nu toe heeft gemaakt. De panorama is uit ongeveer duizend individuele foto’s samengesteld. De plaatjes zijn al in november vorig jaar geschoten door de rover.

Een foto van 2,4 GB

Op de panorama staat ook een deel van de Aeolis Mons, een berg die Curiosity de afgelopen jaren al veel heeft onderzocht. Hoewel je de panorama hier al kan zien, heeft NASA ook de foto in het originele formaat beschikbaar gesteld. Hij neemt wel vrij veel ruimte in beslag: 2,4 GB maar liefst. Gelukkig heeft NASA een ingebouwde web tool gemaakt zodat je de panorama in zijn volle glorie kan zien zonder hem te moeten downloaden.

“Het heeft de Curiosity meer dan 6.5 uur geduurd om alle foto’s te maken over een tijdsspanne van 4 dagen. De foto’s werden tussen 12 en 2 uur ‘s middags gemaakt op de lokale tijd van Mars.”, aldus JPL in een blogpost.

mars panorama
De panorama van Mars in beeld. (Afbeelding: NASA / JPL - Caltech / MSSS)

Mars in detail

Je denkt misschien dat Mars weinig te bieden heeft qua uiterlijk, maar dat is niet waar. Doordat je ver kan inzoomen en nog steeds veel details ziet, lijkt het net even alsof je zelf op Mars staat.

De planeet staat onder grote belangstelling van allerlei partijen. Niet alleen de Curiosity, maar ook Elon Musk is veel van plan met Mars. Zo wil hij er binnen twintig jaar er een leefbare stad gebouwd hebben. Of hem dat gaat lukken, zal de tijd moeten uitwijzen.

Reageer op artikel:
NASA’s Curiosity maakt een gigantische panorama op Mars
Sluiten