Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 25/05/2020

NASA en SpaceX zijn klaar voor bijzondere bemande ruimtevlucht

Het heeft een tijdje geduurd, maar het is eindelijk weer zover. Woensdag lanceert NASA eindelijk weer een bemande naar ISS.

De lancering die op 27 mei staat gepland, is om verschillende redenen uniek te noemen. Het is de eerste bemande raket van het commerciële ruimtebedrijf SpaceX. NASA stelde het Commercial Crew Program in werking om commerciële bedrijven raketten te laten maken die bemande vluchten te kunnen uitvoeren. SpaceX is dus het eerste bedrijf dat dat is gelukt. Het bedrijf heeft de capsule Crew Dragon in zes jaar ontwikkeld en uitvoerig getest. Dat ging niet zonder slag of stoot want er kwamen een aantal technische fouten aan het licht. Zo explodeerde de capsule waarin de astronauten moeten worden vervoerd tijdens een test. Dat probleem is nu weer opgelost en volgens NASA zijn er dan ook geen problemen meer. De capsule wordt gelanceerd met een Falcon-9-raket.

De laatste testen

Afgelopen week zijn de laatste tijd voorafgaand aan de lancering afgerond. “We hadden veel discussies over verschillende aspecten van de missie. Aan het eind daarvan hebben we een ‘go’ gekregen,” vertelt NASA-administrator Jim Bridenstine tijdens een persconferentie. Er zijn geen grote problemen aan het licht gekomen.

Maar er is meer bijzonders aan de hand omtrent deze lancering. Het is voor het eerst in negen jaar dat er een bemande vlucht vertrekt vanuit Cape Canaveral in de Verenigde Staten. In de tussentijd moesten de Amerikaanse astronauten altijd in Russische raket vanaf Kazachstaans grondgebied naar het internationale ruimtestation ISS.

SpaceX wil verder

De eerste vlucht voor SpaceX is belangrijk. Het bedrijf wil met het commerciële programma ruimtereizen verkopen aan de rijksten der aarde. Het uiteindelijke doel voor het bedrijf van Elon Musk is om iemand naar Mars te brengen. Maar voordat Mars bereikt is, wil NASA eerst weer mensen op de maan zetten. Op dit moment is SpaceX samen met Blue Origin en Dynetics om de opdracht van de ruimtevaartorganisatie binnen te slepen.

Reageer op artikel:
NASA en SpaceX zijn klaar voor bijzondere bemande ruimtevlucht
Sluiten