Mark Hofman
Mark Hofman Wetenschap 17 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

17 september 1976: NASA onthult met Enterprise zijn eerste spaceshuttle | Throwback Thursday

Op 17 september 1976 onthulde NASA zijn eerste Space Shuttle ooit. De Enterprise stond aan het begin van een aantal indrukwekkende mijlpalen op technologiegebied. Tijd om terug te blikken in deze eerste Throwback Thursday.

Er valt veel te vertellen over de Constitution van NASA die dankzij Star Trek fans uiteindelijk de naam Enterprise kreeg. In dit artikel vertellen we je alles over de komst Space Shuttle en de bijzondere verhalen die ermee gepaard gaan.

Throwback Thursday: NASA onthult eerste Space Shuttle

Throwback Thursday is een nieuwe rubriek op WANT. Iedere donderdag blikken we terug naar grote gebeurtenissen die exact op die dag plaatsgevonden hebben. Het is vandaag 17 september 2020 en in deze eerste editie gaan we 44 jaar terug in de tijd. Terug naar de dag waarop NASA zijn eerste Space Shuttle ooit onthulde.

Op 17 september 1976 kreeg de wereld voor het eerst het prototype van de Space Shuttle te zien. Meer dan duizenden mensen waren in Zuid-Californië getuigen van de onthulling van de Enterprise: een testvoertuig die de ruimte nooit gehaald heeft. Maar dat wil niet zeggen dat dit geen mijlpaal was voor NASA. De ontwikkelingen en innovaties die gepaard gingen met de Enterprise luidde in 1976 namelijk het begin van de ruimtevaart in. En niet zo’n beetje ook.

NASA Enterprise
De Space Shuttle (Afbeelding: NASA)

NASA ging Star Trek achterna

In 1976 was de hype rondom sciencefiction serie Star Trek enorm. Het eerste seizoen van, de inmiddels iconische, serie verscheen tien jaar eerder. Hierdoor waren voornamelijk fans van de serie door het dolle vanwege de komst van de Enterprise. Al was dat niet de eerste naam die de Space Shuttle kreeg van de Amerikanen. NASA gaf het prototype eerste de naam The Constitution, maar daar gingen fans van Star Trek niet lekker op. Er werd een gigantische petitie getekend en uiteindelijk luisterde NASA. De naam Enterprise, zoals het ruimteschip uit Star Trek: The Original Series ook heet, werd toegekend.

Tijdens de onthulling van de Enterprise stonden niet alleen de fans van Star Trek te kijken. Ook verschillende castleden waren aanwezig.

NASA Enterprise
In de lucht (Afbeelding: NASA)

Verschillend op vele fronten

Ondanks het “lichte” gewicht van 68.000 kilogram, het gebruik van fiberglass en het gebrek aan belangrijke technologieën, was de Enterprise toch een groot voorbeeld. De Space Shuttle was uiterst geschikt voor de ruimte, maar had niet de middelen om terug naar de aarde te komen. Dit diende als voorbeeld voor zijn opvolgers, die later wel de ruimte ontdekte en terugkeerde op aarde. De Enterprise was in dit geval dus het perfecte voorbeeld. De eerste stap richting een gigantische mijlpaal.

Dat wist NASA destijds ook en daarom werd Enterprise uitvoerig bestudeerd. Op 31 januari 1977 werd de Space Shuttle naar de Edwards Air Force basis gereden. Hier gingen NASA engineers vervolgens 9 maanden aan de slag met de Enterprise. Er werden verschillende test uitgevoerd op de grond, maar ook zeker in de lucht. Het werd al snel duidelijk dat dit concept geschikt was voor gebruik. Zowel voor het opstijgen, als het vliegen en het landen. Het enige probleem was dus dat, wanneer de Enterprise de ruimte in zou gaan, hij niet terug zou kunnen keren op aarde. Hierdoor was dit dus het perfecte gereedschap om de ontwikkeling van de ruimtevaart verder te helpen. Iets waarvoor hij tussen 1978 en 1985 gebruikt werd.

In 1985 vertrok de Enterprise naar het National Air and Space Museum dichtbij Washington D.C. Daar heeft de shuttle tot 2012 gestaan. Anno 2020 is het werk van NASA nog steeds te bewonderen. Dat kan in het Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York City.

NASA Enterprise
Landing (Afbeelding: NASA)

Succes voor NASA

Sinds de onthulling van de Enterprise zijn er nog vijf verschillende modellen gemaakt door NASA. Het gaat om de Columbia (1979), Challenger (1982), Discovery (1983), Atlantis (1985) en Edeavour (1991).

Met de Columbia behaalde NASA in 1981 een gigantische mijlpaal: de eerste succesvolle missie ooit. Helaas ging de Space Shuttle, samen met de zevenkoppige bemanning, in 2003 verloren toen deze terugkeerde op aarde.

Het was helaas niet de eerste keer dat het mis ging met een Space Shuttle. In januari 1986 klapte de Challenger, kort na de lancering, uit elkaar. Ook bij deze ramp kwamen alle bemanningsleden om het leven. De overige Space Shuttles haalde succes en wisten al hun missie’s goed te voltooien.

In 2011 sloot NASA het Space Shuttle hoofdstuk af. De laatste vlucht werd gemaakt en het boek werd gesloten. Het boek dat op 17 september 1976 voor het eerst geopend werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
17 september 1976: NASA onthult met Enterprise zijn eerste spaceshuttle | Throwback Thursday
Sluiten