Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 23/07/2020

NASA maakt bijzondere foto’s van de grootste maan van Jupiter

Terwijl landen volop bezig zijn met Mars, is de NASA nu bezig met de grootste maan van Jupiter. Het maakte foto’s van Ganymede.

Als wij ’s avonds naar de donkere hemel staren, zien we regelmatig de maan. Deze draait om de aarde heen en bestaat vooral uit gesteente. Wij zien ook een aantal kraters op het hemellichaam vanwege meteoor-inslagen. Een maan is overigens niet uniek. Verschillende planeten hebben die ook. Vaak soms zelfs meer dan een. Eén van die planeten is Jupiter. Sterker nog, die heeft zelfs 79 manen.

Onderzoek naar de grootste maan van Jupiter

Om ze allemaal te onderzoeken, duurt wel eventjes. Daarom heeft NASA nu onderzoek gedaan naar de grootste. Deze heeft de naam Ganymede en is groter dan bijvoorbeeld de planeten Pluto en Mercurius. Dit hemellichaam is ontdekt door Galileo in 1610. Ruim 400 jaar komt NASA met bijzonder beeld van de maan.

NASA heeft foto’s gemaakt van Ganymede met haar Juno. Dat is een onbemande ruimtesonde die in 2011 is gelanceerd om onderzoek te doen naar de planeet Jupiter. Acht jaar na de lancering is het Juno gelukt om voor het eerst foto’s te maken van de noordpool van de maan. Die ziet er totaal anders uit dan onze. Op Ganymede is namelijk een ongewone vorm van ijs te zien, eentje die we niet op aarde zien. Hoewel de beelden van 26 december van het afgelopen jaar zijn, heeft NASA ze nu gepubliceerd.

Ganymede maan jupiter
De noordpool van Ganymede. (Afbeelding: NASA)

Bijzonder ijs op Ganymede

Het magnetisch veld op de maan zorgt ervoor dat het deeltjes van de zon filtert, ook wel plasma genoemd. Omdat er geen atmosfeer is op die maan regent het plasma op het ijs van Ganymede. Het plasma vormt dus het ijs op die noordpool. Die kan daardoor niet de structuur krijgen zoals we hier op aarde kennen. Hier wordt het een kristal terwijl op Ganymede als het ware ongeordend is.

Over een aantal jaren zullen we veel meer weten over Ganymede. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert in 2022 JUICE, oftewel de Jupiter Icy Moons Explorer. Deze komt als alles goed gaat in 2029 aan op Jupiter en zal in 2032 beelden kunnen maken van Ganymede.

Cnet

Reageer op artikel:
NASA maakt bijzondere foto’s van de grootste maan van Jupiter
Sluiten