Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 5 okt 2020

NASA gaat het duurste toilet ooit de ruimte insturen

Als je hoge nood hebt, ga je zo snel mogelijk naar het toilet, maar hoe doe je dat nu in de ruimte? NASA heeft de oplossing.

NASA gaat een nieuw toilet testen dat moet functioneren in de ruimte. De bedoeling is dat deze gebruikt wordt tijdens een toekomstige missie naar de maan. Maar voor zover het is, moet deze eerst nog eens getest worden. En nee, goedkoop is dat zeker niet. Je kunt het zeker het duurste toilet in de historie noemen.

Het toilet van NASA

Het bijzondere toilet kost namelijk 23 miljoen dollar en het zuigt als het ware de ontlasting van het lichaam, vanwege de gewichtsloosheid. Het nieuwe model moet er vooral voor zorgen dat vrouwen comfortabel naar de wc kunnen. Het vacuüm-systeem gaat daarbij helpen. De vorige modellen waren juist niet comfortabel voor vrouwen.

Vanaf de buitenkant gezien lijkt het toilet erg op een die je op aarde ziet. Net zoals hier is het gewoon een hokje. De binnenkant is echter anders: het is gemaakt van titanium en het vacuüm zorgt ervoor dat de astronauten hun ontlasting ‘makkelijk kunnen laten gaan’, volgens NASA. De ruimtevaartorganisatie noemt de uitvinding het Universal Waste Management System. In totaal weegt het toilet 45 kilo en is 71 centimeter hoog. Het is daarmee 65 procent kleiner en 40 procent lichter dan het huidige toilet.

NASA toilet ruimte
Het toilet vanaf de buitenkant. (Afbeelding: NASA)

Een comfortabele stoelgang

Om het toilet zo goed en comfortabel mogelijk te maken is er lang onderzoek gedaan. De urinetrechter is daarom vrouwvriendelijker. Ook is het zitoppervlak verbetert. Natuurlijk moet de test in het ISS laten zien dat de wc straks ook bij een maanmissie gebruikt kan worden.

“Het toilet lijkt oncomfortabel, klein en puntig, maar met gewichtloosheid is dat ideaal”, aldus de NASA. “Het zorgt voor ideaal lichaamscontact waardoor alles op z’n plek terechtkomt.” Door middel van hand- en voetgrepen zweven de astronauten niet weg. De urine kan gefilterd en hergebruikt worden als drinkwater.

Het toilet gaat met een vrachtruimteschip naar het ISS. Als alles goed gaat, wordt dat vaartuig vrijdag gelanceerd vanaf Wallops Island in de Verenigde Staten.

Wil je weten hoe het toilet werkt? NASA-astronaut Jessica Meir legt het uit in de video die hieronder staat!

Reageer op artikel:
NASA gaat het duurste toilet ooit de ruimte insturen
Sluiten