Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 17 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

NASA geeft Blue Origin toestemming voor ruimtevluchten met New Glenn

Blue Origin mag onbemande missies gaan uitvoeren met de New Glenn. Die raket moet de concurrentie aangaan met SpaceX.

Niet alleen SpaceX werkt aan de ontwikkeling van ruimtevluchten. Ook Blue Origin van Amazon-eigenaar Jeff Bezos werkt aan haar eigen ruimteprogramma. Een van de belangrijkste projecten is de New Glenn, een ruimteschip dat een vracht van 45 ton moet kunnen vervoeren. Het heeft nu certificatie van NASA gekregen.

Blue Origin blij met NASA (en omgekeerd)

Hoewel het nog geen concrete opdrachten van NASA heeft gekregen, is Blue Origin hartstikke blij met de erkenning. “We zijn trots dat we deel mogen uitmaken van de NASA launch services catalog en we kijken er naar uit om in de toekomst missies te kunnen uitvoeren,” aldus Blue Origin’s senior vice president Jarrett Jones.

Door de toestemming komt de New Glenn in dezelfde categorie als Spacex’s Falcon en Heavy Falcon. Het verschil is dat de Heavy Falcon al twee commerciële missies heeft uitgevoerd. In 2022 gaat het de eerste missie voor NASA uitvoeren naar een metalen astroïde onder de vlag van het Psyche project.

De eerste vlucht staat op de planning

De eerste vlucht voor de New Glenn staat gepland voor 2021. Het moet 45 ton in een lage baan rond de aarde kunnen brengen. Ter vergelijking met de Falcon Heavy is de Blue Origin iets langer, maar kan het minder vracht meenemen. De Falcon Heavy zou volgens het bedrijf 63,8 ton mee kunnen nemen, maar dit is nog nooit in het echt getest.

Ze vallen echter in het niet ter vergelijking met Nasa’s eigen Space Launch Systeem (SLS) en SpaceX’s Starship. Die moeten respectievelijk 130 en 150 ton aan vracht kunnen meenemen.

Op naar de maan

Overigens beconcurreren Blue Origin en SpaceX elkaar niet alleen met raketten. De twee partijen zijn beide in de race om de maanlander voor NASA te ontwerpen. Het is de bedoeling van de Amerikanen dat er uiteindelijk in 2024 weer iemand op de maan staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NASA geeft Blue Origin toestemming voor ruimtevluchten met New Glenn
Sluiten