NASA heeft jouw hulp nodig bij de zoektocht naar asteroïden

Met de titel ‘Astroid Hunters’ denk je waarschijnlijk aan een televisieprogramma waarbij een groep ‘deskundigen’ op zoek gaat naar asteroïden die uiteindelijk vaag of niet in beeld komen. Maar dit is de naam die NASA heeft gegeven aan een desktop app die zij onlangs hebben gelanceerd. NASA en Planetary Resources zorgen er samen voor dat onze aarde wordt gemonitord zodat we tijdig de inslag van asteroïden kunnen voorspellen. Maar omdat zij dit niet alleen kunnen hebben zij een programma ontwikkeld waardoor jij ze kunt helpen in hun zoektocht naar dit gevaar.

De app analyseert met een algoritme de foto’s die zijn genomen via verschillende telescopen op aarde. Dit algoritme kan in deze foto’s asteroïden ontdekken en dat is ontzettend handig, aangezien de hoeveelheid foto’s zo groot is dat wetenschappers ze niet allemaal zelf kunnen bestuderen. Met de app kunnen ze dus de foto’s tonen waarop het algoritme een asteroïde heeft ontdekt. Maar als deze al gevonden zijn waarom hebben ze jouw hulp dan nodig? Helaas is het nog niet mogelijk om met de computer alle asteroïden in de foto’s te ontdekken en daarom hebben ze de hulp nodig van de deelnemers van de ‘Astroid Grand Challange’ uitdaging. Hopelijk weten zij de parels te ontdekken die het algoritme heeft gemist.

Het is ook mogelijk om de beelden van je eigen telescoop naar de app te uploaden. Deze kan je dan vertellen of de asteroïde al ergens anders is waargenomen en als dat nog niet het geval is wordt-ie gemeld bij de Minor Planet Center. Zij bevestigen je vondst en nemen ‘m op in de archieven. Ben jij benieuwd of je tussen al die foto’s nog een asteroïde kunt ontdekken die niemand heeft gezien? Download de app hier.

Reageer op artikel:
NASA heeft jouw hulp nodig bij de zoektocht naar asteroïden
Sluiten