David van Benthem
David van Benthem Popsci 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

NASA heeft jouw hulp nodig: bouw jij de nieuwe Venus rover?

NASA is op zoek naar mensen die zouden kunnen meehelpen met het bouwen van de Venus rover. Een rover is een voertuig op wielen dat op planeten als Venus waarnemingen kan verrichten en ons zo meer over de wereld buiten de aarde kan vertellen.

De oproep van het Amerikaanse instituut is opvallend, aangezien projecten op het gebied van hardware meestal niet gedeeld worden in de ontwikkelingsfase. Voor de Venus rover is een sensor nodig, die er voor zorgt dat de rover obstakels kan ontwijken. Wie NASA het ideale ontwerp weet te bieden, kan 15.000 dollar van de organisatie krijgen.

NASA presenteert een pittige uitdaging

Als je slim genoeg denkt te zijn, wacht je een flinke uitdaging. Op Venus kan het namelijk meer dan 400 graden worden en heerst er een veel hogere druk dan op aarde. De sensor moet dus tegen enorme krachten opgewassen zijn. Als de rover zijn verblijf op Venus voor geruime tijd overleeft, zou dat een enorme prestatie zijn voor NASA. Het duurt daarom waarschijnlijk nog even voordat de rover daadwerkelijk rondrijdt op de planeet.

“De uitdaging is wereldwijd gedeeld omdat de rover in zware omstandigheden aan het werk moet. Een robuuste sensor zou de komst van een rover op Venus een stuk dichterbij brengen,” aldus JPL, de organisatie die de uitdaging gedeeld heeft.

venus langs de zon
Venus passeert de zon. (Afbeelding: AFP / Ted Aljibe)

Een sensor zonder stroom

NASA voegt daaraan toe dat de sensor niet afhankelijk mag zijn van elektronische systemen. Hedendaagse elektronica functioneert niet bij een temperatuur van boven de 120 graden en is daarom nutteloos op Venus.

Dat NASA een oproep aan iedereen doet, laat zien dat het geen makkelijke uitdaging is. De nummers twee en drie van de wedstrijden staan overigens niet met lege handen. Voor hen zijn er ook prijzen die in de duizenden dollars lopen. Het is duidelijk dat NASA zo snel mogelijk de planeet wil verkennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
NASA heeft jouw hulp nodig: bouw jij de nieuwe Venus rover?
Sluiten