Mark Hofman
Mark Hofman Tech 2 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

India vernietigt satelliet: ISS volgens NASA mogelijk in gevaar

Nadat India een satelliet uit de ruimte heeft kapot geschoten is het International Space Station aanzienlijk in gevaar gebracht. Dit meldt de hoogste bestuurder van NASA in een persbericht. Volgens hem kunnen de 400 brokstukken van de vernietigde satelliet voor een hoop problemen gaan zorgen. Niet alleen voor de ISS, maar ook voor de astronauten die erin zitten. 

India vernietigt satelliet: ISS in de problemen?

De hoogste bestuurder van NASA, Jim Bridenstine, is alles behalve te spreken over de anti-satelliet missie van India. Het land kondigde met enige trots aan dat “Mission Shakti”, een missie om een van de satellieten van het land uit de lucht te schieten, geslaagd is. Het land voegde zich op 27 maart in een rijtje met Rusland, China en Amerika: alle landen die het voor elkaar kregen om een satelliet uit de ruimte te schieten. Iets waar het land ontzettend trots over is, maar bij de NASA het stoom uit de oren blaast.

Volgens Jim Bridenstine heeft India er met hun missie voor gezorgd dat het International Space Station in de gevarenzone terecht is gekomen. Volgens de baas zijn de 400 brokstukken een bedreiging voor het station en de mensen die erin zitten. Dit maakt de bestuurder bekend tijdens een Town Hall Gathering met werknemers van het bedrijf. Van de 400 brokstukken, die alleen gevolgd kunnen worden omdat ze groter zijn dan tien centimeter, worden er op dit moment 60 op de voet gevolgd. Daarvan zijn er 24 brokstukken in een baan boven de ISS beland, wat ervoor zorgt dat het risico voor de astronauten in het station vergroot is. Kans op een botsing is voor de ISS volgens NASA met zo’n 44% gestegen.

NASA: ondanks risico geen gevaar

Maar ondanks het feit dat het risico gestegen is, lijkt het ruimtestation niet in gevaar te zijn. Dit maakt Jim Bridenstine aan het einde van zijn speech duidelijk. Zo laat hij weten:

Hiermee doelt de hoogste bestuurder van NASA op een noodplan. Mocht er echt gevaar dreigen kan de ISS een uitwijkmanoeuvre uitvoeren, waarbij de astronauten in capsules plaatsnemen. Mocht het dan nog eens echt mis zijn, worden deze weggeschoten zodat de astronauten veilig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
India vernietigt satelliet: ISS volgens NASA mogelijk in gevaar
Sluiten