NASA, ESA en Zuid-Korea maken Buienradar voor luchtvervuiling

NASA, Zuid-Korea en ESA gaan samen luchtvervuiling realtime monitoren. Daardoor zouden wetenschappers per uur kunnen kijken hoe het gesteld is met de lucht die wij inademen.

Om dat mogelijk te maken wordt gemeten vanuit de ruimte. Speciale apparaten kunnen vanaf satellieten gaan waarnemen hoeveel smog en stikstofdioxide er zich bijvoorbeeld in de lucht bevindt. Zuid Korea’s Geostationary Environment Monitoring Spectrometer (GEMS) lanceerde hiervoor al afgelopen maand een instrument de ruimte in. NASA en ESA willen dat over een paar jaar ook gaan doen.

NASA wil echt van alles gaan meten

Wat handig is aan het realtime meten, is dat de effecten van de spits en energiecentrales beter in kaart gebracht kunnen worden. De apparaten kunnen niet alleen op het moment zelf nauwkeurig meten, maar ook achterhalen waar welke luchtvervuiling vandaan komt. Stel bijvoorbeeld dat bosbranden in Indonesië ervoor zorgen dat er in Singapore smog ontstaat, dan weet je dat met deze nieuwe technologie zeker. “Het interessante hieraan is dat je de luchtvervuiling op meerdere momenten kan meten op dezelfde dag,” aldus Barry Lefer, leidinggevende over het project bij NASA.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om de luchtvervuiling eens per dag waar te nemen. De huidige apparaten lopen namelijk synchroon met de zon. De Zuid-Koreaanse instrumenten hebben de primeur dat de apparaten geostationair zijn. Daardoor kunnen ze veel vaker op dezelfde plek informatie verzamelen.

GEMS’s apparaat werd door de Zuid-Koreaanse satelliet GEO-KOMPSAT-2B meegenomen. Die satelliet werd op zijn beurt op 18 februari vanaf Frans Guiana de ruimte in gezonden. Vanaf volgend jaar zal GEMS data over het Aziatische continent kunnen verzamelen. NASA is vooral geïnteresseerd in de spits en specifiekere vormen van vervuiling, namelijk door olievelden, gasvelden en drilplatformen.

smog Kazachstan artikel NASA
Zichtbare smog in Kazachstan (Afbeelding: ANP / AFP / Ruslan Pryanikov)

Speciale Buienradar voor Europa

ESA wil met de technologie vooral een soort Buienradar maken die de luchtkwaliteit gaat meten in Europa en Noord-Afrika. Met de data kan beter begrepen worden wat de impact is van een goede of slechte luchtkwaliteit op de mens.

Zo is deze technologie op allerlei verschillende manieren belangrijk. De gewone mens kan kijken hoe schadelijk de lucht van tijd tot tijd is en bedrijven kunnen beter gecontroleerd gaan worden. Ben Veihelmann van ESA benadrukt dat luchtvervuiling in Europa de levensverwachting met twee jaar verlaagt. Voor iedereen is het daarom een goede zaak dat de nieuwe technologie binnenkort de lucht in gaat.

Reageer op artikel:
NASA, ESA en Zuid-Korea maken Buienradar voor luchtvervuiling
Sluiten