Met Artemis-raket dankzij NASA weer naar de maan: hier is waarom

Wetenschap Dennis Mons 17 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Gisteren is met enige trots de Artemis 1-raket naar de maan gestuurd (wat eerder mis ging). NASA heeft het eindelijk voor elkaar gekregen! Maar waarom willen we in godsnaam terug voor heel veel geld?

Het moge duidelijk zijn dat het lanceren van een raket naar de ruimte klauwen met geld kost (ongeveer 10 miljard en meer). NASA en ESA doen dat regelmatig, maar Elon Musk nu met SpaceX ook. Maar wat is de aandrang? Waarom moéten we daar zijn?

Dankzij NASA naar de maan, Mars en verder

Het moge duidelijk zijn dat de maan inmiddels een strategisch punt is. Niet alleen voor officiële organisaties als NASA en ESA, maar ook particulieren als Elon Musk met SpaceX en Jeff Bezos met Blue Origin (tering grappig trouwens dat Bezos Blue heeft en Musk nu ook op Twitter, maar soit).

Het is inmiddels vijftig jaar geleden dat we op onze lieveling satelliet hebben rondgehobbeld. Natuurlijk hebben we nog wel wat roborovers op de maan en Mars rond laten karren, maar het is in ons aller belang dat we dit ook doen met mensen, net als de mensen van Apollo 18 in 1972.

Dat is dus ook het plan van NASA; zij geeft aan dat de wil om te landen op de maan een aantal redenen heeft. De eerste is onderzoek naar het oppervlakte van de maan. Het geeft ons nochtans veel informatie over het ontstaan van de aarde.

Zo bestaat er nog altijd de theorie dat de inslag van een grote meteoriet ervoor heeft gezorgd dat het de aarde niet alleen een tikkie van haar as werd gewerkt, maar waardoor het ook de eerste draaiing kreeg. Nogal belangrijk met betrekking tot dag en nacht en nóg belangrijker: de seizoenen.

Op de maan hopen NASA en anderen dus meer materie te vinden die van de aarde afkomen. Op die manier kunnen we toch echt die bovenstaande theorieën onomstotelijk vaststellen.

Maar zelfs als dat niet gebeurt dient de maan een andere enorm groot doel.

Paniekvoetbal op Mars

We willen je echt niet in paniek brengen, maar een groot deel van deze onderzoeken is ook gebaseerd op het feit dat we van deze planeet af moeten. Niet in ons leven, wees gerust, maar in enkele duizenden jaren tijd is het toch wel verstandig om even te kijken hoe bijvoorbeeld Mars ervoor staat. Deze planeet (de onze) gaat er niet beter op worden de aankomende tienduizenden jaren. Mars ligt dus al snel in de Goldilocks Zone (de beste plek voor een planeet met leven, red.) op dit tempo, dus als we daar water weten te vinden of de atmosfeer weten te beïnvloeden zou dat wel een plusje zijn.

MARS NASA Ruimte
Rondlopen op Mars is het doel, wel een beetje lastig met paniekvoetbal om het doel te vinden. (Afbeelding: NASA)

Met Artemis wil NASA even koekeloeren op de maan, aangezien we dat al 50 jaar niet hebben gedaan. Als er ook maar iets van een basis (hopelijk dankzij enige vocht) kunnen bouwen, wordt het een springplank naar Mars en verder.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar dat is het dus niet. Het plan is om met Artemis 1 en Orion (het voertuig dat astronauten naar de maan brengt) de grijze planeet (of die van kaas, als je wil) zodanig in kaart te brengen dat we huizen kunnen bouwen. Biodomes zijn zeker niet uitgesloten, maar da’s een ander verhaal.

Al met al is dit voor wetenschapsnerds zoals wij enorm geruststellend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen