NASA-directeur claimt dat eerste mens in 2035 op Mars landt

NASA-directeur Jim Bridenstine heeft tijdens de International Astronautical Conference (IAC) verteld dat NASA in 2035 mensen op Mars wil laten landen. Deze tijdlijn kan gehaald worden doordat er ook nieuwe plannen zijn voor de maanlanding.

Bridenstine zei dat de maanlanding versneld wordt. Daarmee kan de landing op Mars ook worden versneld.

Maanlanding eerder dus ook snellere Marslanding

NASA wil de eerste Amerikaanse vrouw en de volgende Amerikaanse man in 2024 op de maan hebben. Bridenstine liet in de persconferentie weten dat als er genoeg budget is de landing op Mars vervolgens al in 2035 kan plaatsvinden.

Er wordt nu aardig wat gas gezet achter de landing op de maan. Bridestine vertelde dat het doel is om binnen vijf jaar een maanlanding te maken. In 2028 moet dit duurzaam zijn. Dat houdt in dat mensen voor een langere periode moeten kunnen wonen en werken op een andere ‘wereld’.

NASA Jim Bridenstine
(Bron: ANP. Foto door Andrew Caballero-Reynolds / AFP)

Loze beloften van NASA over data of toch niet?

De belofte van Bridenstine om de Marslanding in 2035 te realiseren is te vergelijken met een belofte die hij in de lente deed. In april claimde hij dat astronauten in 2033 voet zouden zetten op Mars. Dit is nu dus twee jaar naar achter verplaatst. Maar als het aan hem en aan anderen uit de Trump-administration ligt, dan lopen de eerste Amerikanen zo snel mogelijk op Mars. Dit is namelijk een van een grotere lange termijn plannen van Trump en NASA.

NASA logo
(Bron: ANP. Foto door Ethan Miller/Getty Images/AFP)

Budget remt landing op Mars af

Een belangrijke factor, of misschien wel de meest belangrijke factor, of de Marslanding daadwerkelijk in 2035 zal plaatsvinden heeft te maken met het budget. Het plan om een maanlanding te maken in 2024 werd door een subcommittee van het Amerikaanse congres sceptisch ontvangen. Of het budgettair gezien lukt voor NASA om in 2035 mensen Mars te laten landen is dan ook nog maar de vraag.

Reageer op artikel:
NASA-directeur claimt dat eerste mens in 2035 op Mars landt
Sluiten