NASA werkt aan nucleaire raket die reis naar Mars moet kunnen maken

NASA testte voor het eerst een raket met nucleaire aandrijving in de jaren ’60. Na deze tests zag het toch af van het gebruik van deze methode om raketten de ruimte in te brengen. De methode heeft de laatste tijd echter weer momentum gekregen nadat Trump aankondigde voor 2024 weer de maan wil bereiken met NASA. En na de maan het volgende lang gewilde doel: Mars.

Toekomst van de ruimtevaart: nucleaire reactoren

NASA-directeur, Jim Bridenstine, deed eerder deze zomer al uitspraken over het nut en de toepassing van nucleaire krachtbronnen. Het gebruik van een nucleair aangedreven raket is ietwat taboe, maar desalniettemin ziet Bridenstine dit als de toekomst van ruimte-exploratie. Velen dragen het argument aan dat ruimtevaart op zichzelf al gevaarlijk genoeg is. Dus waarom het gebruik van nucleaire reactoren? Volgens NASA zijn de voordelen van het gebruik van dergelijke reactoren groot: een nucleaire raketmotor is twee keer zo efficient als de chemische motoren die op dit moment raketten aanvoeren.

Game changer in de ruimtevaart

De nucleaire reactoren worden niet direct geactiveerd wanneer de raket de grond verlaat. De reactoren worden pas in de ruimte geactiveerd. Wanneer de raket buiten de dampkring is gebracht zullen de reactoren hem verder helpen om de trip naar de maan of naar Mars te voltooien.

NASA
(Bron: Unsplash. Foto door Mohammad Alizade)

Volgens NASA wordt de reistijd naar mars met dergelijke motoren gehalveerd. Mede hierom noemde Bridenstine de nucleaire motoren een ”game changer”. In een gesprek met de Amerikaanse Vice President Mike Pence liet hij hem weten dat de reactoren een enorme kans zijn voor de Verenigde Staten waar het gebruik van moet maken.

NASA aan het werk gezert

In de jaren ’60 werd de nucleaire reactie uitvoerig getest. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van andere technieken om de reactoren te testen dan destijds werd gedaan. Bill Emrich, de leider van het nucleaire ruimteprogramma bij NASA, onderzoekt nucleaire aandrijving al sinds het begin van de jaren ’90. Het doel van de nieuwe testen die hij en zijn team uitvoeren is om een reactor te ontwikkelen die zijn eigen hitte kan overleven en daarnaast in extreme temperaturen functioneert.

NASA Moon
(Bron: Unsplash. Foto door Mike Petrucci)

Het zal nog wel een tijd duren voordat dergelijke raketten de ruimte in gaan. Trump riep eerder dit jaar dat in 2024 Amerika weer voet zal zetten op de maan en nu ook op Mars. Of die deadline wordt gehaald is nog een paar jaar afwachten.

Benieuwd naar meer ruimtenieuws? Lees dan hier over het grootste zwarte gat dat ooit ontdekt is.

Reageer op artikel:
NASA werkt aan nucleaire raket die reis naar Mars moet kunnen maken
Sluiten