Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 10 aug 2020

NASA ontdekt rare lichtflitsen in de lucht van Mars

De MAVEN van NASA is een satelliet die om Mars draait. Het heeft bijzondere lichtflitsen op de rode planeet waargenomen.

Mars is op dit moment erg hot. Niet qua temperatuur, zoals hier in Nederland op dit moment, maar vanwege de interesse. Afgelopen maand stuurden de Verenigde Staten, China en de Verenigde Arabische Emiraten allemaal een missie naar Mars. Die zullen pas over een aantal maanden aankomen. De Verenigde Staten heeft al verschillende missies rond de planeet. Een daarvan is MAVEN, een satelliet die om de planeet cirkelt.

Lichtflitsen op Mars

Hoewel de satelliet al een aantal jaar rond Mars cirkelt, worden er nog steeds nieuwe ontdekkingen door de Amerikanen gedaan. De nieuwste is een bijzondere ultraviolette lichtflits die is waargenomen in de atmosfeer van Mars. Dat gebeurt op de planeet exact drie keer per nacht en alleen tijdens periodes in lente en herfst op de planeet. Naast die resultaten kwamen er ook onverwachte golven en spiralen naar voren bij de winterpolen.

“De foto’s MAVEN geven voor het eerst inzichten in de atmosferische bewegingen in de middelste atmosfeer van Mars. Een kritieke regio waar luchtstromen gassen tussen de laagste en hoogste lagen vervoeren”, vertelt Nick Schneider van de universiteit van Colorado aan Scitechdaily. De helderheid verschijnt wanneer verticale wind gassen naar gebieden brengt waar er een hogere dichtheid is. Die versterken de ultraviolette gloed. Het licht is vergelijkbaar met het noorderlicht dat je in de winter kunt zien in en nabij de poolcirkel op aarde.

Toch kan het licht niet gezien worden door toekomstige astronauten die naar Mars gaan. Door de samenstelling van de atmosfeer van Mars is het niet te zien op zichtbare golflengten. Die astronauten lijken er in ieder geval wel te komen. Elon Musk wil in de toekomst graag een kolonie op Mars hebben. Tot die tijd moeten we het doen met een maanreis. Als alles goed gaat, staan er in 2024 weer mensen op de maan.

Reageer op artikel:
NASA ontdekt rare lichtflitsen in de lucht van Mars
Sluiten