Waarom NASA vandaag expres een raket laat sneuvelen

Wetenschap Dennis Mons 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Ga maar op het puntje van je stoel zitten: vandaag crasht NASA een raket op een asteroïde. Ja: miljoenen, of niet miljarden euro’s/dollars worden tegen een vliegende rots in de ruimte gemikt. Waarom? Het kan leven en dood betekenen voor de hele planeet als we niet weten of we dit -als mensheid- kunnen doen zodat we gevaren uit de ruimte kunnen vermijden.

Niet alleen NASA gaat de ruimte in, maar onder andere bedrijven als SpaceX en ESA ook. Maar eerstgenoemde heeft één aparte taak: ze laten vandaag een raket crashen tegen een asteroïde; een hele dure grap voor de wetenschap.

NASA heeft goed gekeken naar Hollywood

Feitelijk is bovenstaande kop andersom. Al jaren waren we ons ervan bewust dat de impact van rondvliegende objecten in de ruimte een gevaar zijn. We hebben, vooralsnog enigszins unaniem, aangenomen dat een asteroïde het einde betekende van het leeuwendeel van leven op aarde.

Er zijn talloze films van gemaakt, maar dat kan weer gebeuren. NASA wil dit voorkomen door asteroïden uit hun baan te werken door raketten op ze af te vuren, zoals in Hollywood-films.

NASA, astroïde
Klassiek paniek! (Afbeelding: Paramount Pictures)

NASA stuurt geen olieboorders om op de asteroïde te staan

In tegenstelling tot wat je mag geloven door Hollywood gaat NASA géén astronauten sturen om atoombommen in vliegend ruimtepuin te boren. Ten eerste zijn die mensen niet opgeleid om de ruimte in te gaan en is de meerderheid ook nog eens te dom, te knap en té emotioneel wanneer belangrijke taken uitgevoerd moeten worden.

Daarnaast weet iedereen dat het opblazen van ruimtesteen ervoor zorgt dat je een regen krijgt van brokstokken. Dat heeft nog catastrofalere gevolgen.

Doe maar niet, NASA

En toch gaan we het vandaag écht meemaken: de ruimtevaartorganisatie stuurt daadwerkelijk een raket af op een asteroïde om te zien of het gevaarte van zijn pad afwijkt. De ruimtesteen heet Dimorphos en is zo’n 163 meter breed. Klein in vergelijking met het heelal, maar kan een enorme impact hebben als het op aarde stort.

NASA roept ook op tot geen paniek

Geen zorgen: Dimo is geen reden tot paniek zegt NASA. Het gevaarte slingert met zo’n 22 duizend kilometer per uur door de ruimte richting zijn grotere metgezel Didymos om daar in te crashen. Beiden hebben geen traject naar moeder aarde. Maar het is natuurlijk een tic van wetenschappers om uit te vogelen of ze een asteroïde van dat formaat hadden kunnen stoppen om neer te storten op aarde.

NASA heeft nooit eerder een raket richting een asteroïde gestuurd in de hoop deze te laten afwijken. Het gesteente is zelfs nog niet dichtbij genoeg om voor ons te weten hoe het eruit ziet. Dat we dat zien in de aankomende dagen is evident als DART (Double Astroid Redirect Test) er keihard op klapt. En ja, het project heet écht DART.

Pak je chips erbij voor de asteroïde-crash

De impact van NASA’s DART staat nu gepland rond 1 uur deze (volgende) ochtend, maar NASA begint met uitzenden vanaf 23:30. Hopelijk hebben ze ook wat drones meegestuurd voor wat extra, spectaculaire hoeken als ze die arme asteroïde pakken. (Nee we verwachten geen drones, dat kán niet.)

Leuk vermaak tot we Artemis 1 eindelijk naar de maan zien lanceren, me dunkt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen