David van Benthem
David van Benthem | LinkedIn Space 18 maart 2020

NASA heeft jouw hulp op de maan nodig voor jawel: een graafmachine

NASA heeft jouw hulp nodig om een robot te bouwen die op de maan kan graven. Zo hoopt het instituut meer te weten te komen over de maan.

De Amerikaanse organisatie heeft daarvoor al de RASSOR gebouwd en ze test al verschillende versies van het apparaat. Maar NASA heeft ook ideeën van anderen nodig. Onze hulp is immers gewenst bij de graafbak.

Lekker licht staat centraal

Het verzamelen van materiaal op de maan is namelijk lastiger dan je denkt. Door de lage zwaartekracht gaat alles een stuk anders te werk dan hier. Ook moeten de meegebrachte spullen licht zijn: ze moeten immers kunnen ontsnappen aan de zwaartekracht van moeder aarde. En om te kunnen graven is dat lastig. Denk maar aan grote graafmachines: echt licht zijn ze niet.

“Met de RASSOR willen we niet meer afhankelijk zijn van het gewicht of van de tractie. Daarom willen we de robot ontzettend licht gaan maken,” aldus Jason Schuler, medewerker bij NASA.

maan maansverduistering
De maan in beeld (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

NASA verwacht optimale efficiëntie

De graafbak zal het materiaal opgraven en vervolgens verplaatsen. Het proces moet zo efficiënt mogelijk verlopen en om die efficiëntie te verhogen heeft NASA dus jouw hulp nodig. De huidige graafbak van de RASSOR bestaat uit holle cilinders die aan beide uiteinden van de robot zitten. Rond de cilinders zitten vervolgens scheppen bevestigd. Doordat aan beide kanten scheppen zitten, wordt de gebruikte kracht al efficiënt gebruikt. De weerstand die je namelijk aan de ene kant ondervindt, wordt aan de andere kant van de robot immers weer nuttig gebruikt.

NASA hoopt van jou 3D modellen te ontvangen met nieuwe ontwerpen die kunnen voldoen aan NASA’s vereisten. Daar valt onder andere de vaardigheid onder dat de graafbak in ieder geval voor meer dan de helft gevuld kan worden. Mocht je denken dat je NASA uit de brand kan helpen, dan heb je tot en met 20 april om met een slimme oplossing te komen. Durf jij de uitdaging aan?

Reageer op artikel:
NASA heeft jouw hulp op de maan nodig voor jawel: een graafmachine
Sluiten