Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 30 jul 2020

NASA lanceert succesvol rover en helikopter naar Mars

De Verenigde Staten heeft vandaag haar missie naar Mars gelanceerd. Het volgt hiermee de Verenigde Arabische Emiraten en China die het eerder deze maand deden.

Het was vanochtend perfect weer bij Cape Canaveral. Hierdoor kon NASA de Atlas V-raket richting Mars zonder problemen lanceren. Binnen enkelen minuten behaalde de raket een snelheid van 22.530 kilometer per uur. Toen het ruimtevaartuig in een baan rond de aarde kwam zijn de boosters ontkoppeld. Vanuit daar gaat het verder naar Mars. Zeven maanden later moet het de rode planeet bereikt hebben.

NASA naar Mars

De Amerikanen hebben geluk, want meteen op de eerste dag van de lanceertijd kon de raket naar de ruimte. Het is maar een keer per 26 maanden ideaal om naar Mars te gaan, aangezien dan de afstand tussen de aarde en rode planeet het minst is (54,6 miljoen kilometer).

In februari van 2021 volgt de volgende stap. Dan bereikt het ruimtevaartuig de atmosfeer van Mars. Het project met de naam Mars 2020 bestaat uit verschillende delen. Het bestaat uit een satelliet, lander en een rover. De rover met de naam Perseverance moet op zoek naar tekenen van buitenaards leven en verschillende steen- en grondmonsters nemen van de planeet die weer teruggebracht kunnen worden naar de aarde. De rover is met drie meter de grootste die NASA heeft gebouwd.

De Perseverance heeft ook een speciale Mars-helikopter bij zich. Deze heet Ingenuity en moet de eerste vlucht over de rode planeet worden dat ook vanaf de planeet opstijgt. In de eerste dertig dagen op mars hoopt NASA dat er meerdere vluchten gedaan kunnen worden.

De derde lancering

De lancering van Mars 2020 is de derde en laatste van juli. Eerder zonden Verenigde Arabische Emiraten en China een missie naar de rode planeet. Bij de VAE gaat het om een satelliet, terwijl China ook een rover en lander naar Mars brengt. Het meest spannende moment wordt de landing. In 50 procent van de gevallen is dat misgegaan.

Reageer op artikel:
NASA lanceert succesvol rover en helikopter naar Mars
Sluiten