Daniel Koster
Daniel Koster Tech 29 jul 2015

NASA stuurde deze geluiden mee op onbemande vluchten voor buitenaardse wezens

Het is het jaar 1977. De ruimtevaart is in volle gang en we hebben in die tijd nog geen idee of we buitenaardse wezens gaan tegenkomen. NASA is al een tijd bezig met het ondernemen van onbemande vluchten, echter was daar een probleem mee. Wat als we levende wezens tegenkomen? We kunnen ze dan niet zelf vertellen wie we zijn en waar we vandaan komen? NASA bedacht een simpele oplossing: we sturen beeldmateriaal en geluiden mee zodat die wezens kennis met ons kunnen maken zonder ons in levende lijven te hoeven zien.

Golden Record

Het verhaal is waar gebeurd en het ruimteschip waar het om gaat is de Voyager. Waar de oplossing voor het probleem van NASA vrij logisch was, was de uitvoering zo makkelijk nog niet. Hedendaags zou het een simpel karwei zijn, met de technologie van zo’n veertig jaar geleden was het echter een grotere opgave. NASA kwam daarom met een 12 inch vergulde koperen schijf die geluiden en beelden kon opslaan en stuurde deze mee met de Voyager. Deze geluiden en beelden zouden representatief moeten zijn voor het leven op aarde. De schijf kende 155 beelden en een diversiteit aan geluiden. Zo werden aardse groeten in 155 verschillende talen, de stemmen van een moeder en haar baby en het geluid van de golven meegestuurd. Aangezien de vlucht onbemand was, moest er ook wat bedacht worden op het feit dat je de buitenaardse wezens niet fysiek kon uitleggen hoe ze de beelden en geluiden moesten afspelen. Om deze reden werd door middel van symbolische taal uitgelegd waar het ruimteschip vandaan kwam en hoe de plaat moest worden afgespeeld. Een vet stukje historie natuurlijk. NASA heeft om die reden nu de geluiden online gezet en jij kunt ze beluisteren. Denk je maar eens in dat deze eigenlijk bedoelt zijn voor buitenaardse wezens, gaaf toch?!

Geen buitenaards leven

We zijn nu zo’n veertig jaar verder en voor zover wij weten zijn we geen buitenaardse wezens tegengekomen. Dat maakt de vernuftige oplossingen die door NASA werden bedacht niet minder indrukwekkend. En de geluiden die zij mee stuurden niet minder gaaf!

Reageer op artikel:
NASA stuurde deze geluiden mee op onbemande vluchten voor buitenaardse wezens
Sluiten