Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 17/07/2020

NASA vertraagt lancering van James Webb Telescoop met zeven maanden

Slecht nieuws voor NASA. Ze moeten de lancering van de telescoop James Webb met zeven maanden uitstellen.

De James Webb Ruimtetelescoop moet het nieuwe paradepaardje van NASA worden. Hoewel de lancering gepland staat voor 31 maart 2021 heeft de ruimtevaartorganisatie nu al besloten om die lancering uit te gaan stellen. Het nieuwe plan is dat de telescoop pas in oktober 2021 de lucht ingaat.

Vertraging voor NASA

De grote oorzaak van de vertraging is de coronacrisis. Het Government Accountability Office had de vertraging al eerder voorspeld. Al ging die instantie uit van drie maanden in plaats van de zeven die het nu geworden zijn. Door het COVID-19-virus kunnen minder mensen werken aan de telescoop waardoor die niet op tijd klaar kan zijn. Met de nieuwe deadline neemt NASA de tijd.

Toch is het coronavirus niet de enige reden voor de vertraging. Ook zijn er problemen bij hoofdaannemer Northrop Grumman zijn er verschillende technische problemen aan het ligt gekomen tijdens het ontwikkelen van het ruimtevoertuig. Zo zijn er tijdens tests al ringen en schroeven losgekomen en ontstonden er scheuren in het zonnescherm van het object. NASA heeft daarop besloten om 2 maanden extra marge in te plannen voor het geval nog meer problemen aan het licht komen.

Een heel dure vertraging

Eigenlijk is er rond de James Webb telescoop een grote serie aan problemen. In de originele planning van NASA had de telescoop al tussen 2007 en 2011 in de ruimte moeten zijn. Bovendien werden de kosten van het project geschat tussen de 1 en 3,5 miljard dollar. Inmiddels zijn alle kosten geschat op 8,8 miljard dollar.

Het is natuurlijk de vraag of het geld het allemaal waard is. Toch lijkt dat zeker het geval. De telescoop is de meest krachtige die ooit is gebouwd. Met het toestel kan tot 13,8 miljard jaar terug in de tijd gekeken worden. De telescoop heeft een enorme met goud vergulde spiegel met een doorsnede van 6,5 meter. Hiermee moeten alle uithoeken van de ruimte onderzocht kunnen worden door NASA.

Reageer op artikel:
NASA vertraagt lancering van James Webb Telescoop met zeven maanden
Sluiten