Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Zou jij in een vliegtuig met vouwbare vleugels stappen? NASA ontwikkelt er een

NASA is goed op weg met de ontwikkeling van vliegtuigen waarvan de vleugels in verschillende hoeken kunnen worden gevouwen, terwijl ze in de lucht zweven. Deze vliegtuigen kunnen wellicht sneller vliegen dan soortgelijke vliegtuigen zonder vouwbare vleugels. Het idee van een vliegtuig met vleugels die niet solid zijn klinkt wellicht wat eng, maar heeft zeker nuttige doeleinden.

NASA spreidt zijn vleugels uit en in

NASA heeft een aantal testvluchten gemaakt met een vliegtuig waarvan de vleugels kunnen inklappen. De vleugels zijn zo ontworpen dat ze zich in iedere richting kunnen bewegen, waardoor ze aerodynamisch zijn. Deze technologie is niet nieuw, maar normaliter is het wel nodig dat er ook een zwaar hydraulisch systeem aanwezig is om de vleugels in en uit te kunnen klappen. Bij NASA’s vliegtuig is dit echter niet nodig.

De vleugels van het vliegtuig dat NASA heeft ontworpen maakt gebruik van materiaal dat wordt geactiveerd door een bepaalde temperatuur. Wanneer het materiaal verwarmt, ontstaat er een draaiende beweging (eentje zoals het waterijsje ‘Twister’ ook maakt). Door die beweging komen de buizen in beweging die de vleugels laten bewegen . Hierdoor kunnen de vleugels 70 graden omhoog of omlaag bewegen.

Voordelen voor passagiersvliegtuigen

Het vliegtuig dat je hier boven in de video ziet is natuurlijk geen passagiersvliegtuig. De techniek biedt echter wel mogelijkheden voor passagiersvliegtuigen. Zo kunnen vouwbare vleugels de mogelijkheid bieden om een vliegtuig gemakkelijker aan te passen aan verschillende condities. Het kan piloten meer controle geven over het vliegtuig, en zou zelfs brandstofbesparend kunnen werken. De techniek zal echter meer opleveren voor vliegtuigen met zogenaamde supersonic snelheden; dat zijn de vliegtuigen die sneller vliegen dan het geluid.

NASA

De techniek zal verder worden ontwikkeld zodat het mogelijk is voor het vliegtuig om de vleugels zowel omhoog als omlaag te bewegen tijdens dezelfde vlucht. De volgende testvluchten zullen in 2018 plaatsvinden. Tegen de tijd dat dit vliegtuig in de lucht hangt willen wij wel zo’n high tech eerste klas suite boeken, als die er in komt natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zou jij in een vliegtuig met vouwbare vleugels stappen? NASA ontwikkelt er een
Sluiten