Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 31 dec 2019

NASA: deze vrouwelijke astronaut verplettert record in de ruimte

Een astronaut van NASA heeft een nieuw record behaald voor de tijd die ze alleen in de ruimte doorbracht. Het record is al gezet, maar de astronaut zal pas over 6 weken terugkeren naar de aarde.

Christina Koch, de astronaut waar het om gaat, kan zeggen dat ze de vrouw is die het langste ooit alleen in de ruimte is. Het oude record wordt verpletterd met een flink aantal dagen.

NASA’s Christina Koch vliegt al een tijd solo

NASA-astronaut Peggy Whitson was sinds 2017 de recordhouder voor de langst afgelegde tijd in de ruimte door een vrouw alleen. De 40-jarige Koch verbrak het oude record van 289 dagen, 5 uur en 1 minuut afgelopen zaterdag. En daar gaat ze flink overheen, aangezien ze pas over 6 weken weer voet op aarde zal zetten. Ze begon haar ruimtereis op 14 maart van dit jaar.

NASA Christina Koch
Christina Koch in de ruimte (Bron: NASA)

De verwachting was eerder dat Koch zes maanden in de ruimte zou blijven. Die zes maanden werden er 9, en zullen er ongeveer 11 worden. NASA verlengde haar verblijf in de ruimte om meer data te verzamelen over de effecten van een langdurige ruimtevlucht. De landing staat nu gepland op 6 februari 2020.

Lange vlucht belangrijk voor toekomst ruimtevaart

Koch sprak vorige week tijdens een persconferentie over haar verblijf in de ruimte en het onderzoek dat ze uitvoert. Daar vertelde zet vereerd te zijn zo lang in de ruimte te verblijven. Het onderzoek laat de effecten zien van hoe micro-zwaartekracht op het menselijk lichaam. Dit onderzoek is belangrijk voor de toekomst van ruimtevaart zoals bijvoorbeeld toekomstige reizen naar Mars, aldus Koch.

Naast het onderzoek waar Koch deel van uitmaakt, is haar lange verblijf in de ruimte ook op een andere manier interessant. Het biedt als inspiratie voor andere vrouwen. Daarnaast verbreedt het wellicht ook de horizon voor wie nog steeds denkt dat vrouwen niet dezelfde doelen kunnen behalen als mannen.

NASA Christina Koch
Christina Koch in de ruimte (Bron: NASA)

Ondanks dit indrukwekkende record is dit niet de langst afgelegde tijd achter elkaar door een vrouw in de ruimte. Dat record staat nog wel op naam van Whitson, met een verbijsterende 665 dagen.

Reageer op artikel:
NASA: deze vrouwelijke astronaut verplettert record in de ruimte
Sluiten