Waarom NASA duizenden waterberen en inktvissen de ruimte instuurt

Wetenschap Jeroen Kraak 3 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Inktvissen en waterberen gaan naar ruimtestation ISS. NASA heeft daarvoor een bijzondere reden.

Vandaag is het weer zover: een nieuwe Falcon 9-raket van SpaceX gaat de ruimte in. Op zich is dat niet zo speciaal meer, want dat gebeurt steeds vaker. Wat wel bijzonder is, zijn de passagiers aan boord. Er gaan waterberen en inktvissen naar het ISS voor onderzoek door NASA.

De waterbeer gaat de ruimte in

Wellicht komt de naam waterberen ie onbekend voor. Het beestje wordt ook wel beerdiertje genoemd, maar officieel gaan ze door het leven als milnesium tardigradum. Het heeft dan ook niets met gewone beren te maken. Het zijn microscopische dieren die in het water leven, wat betekent dat ze heel klein zijn. Het is daarom ook mogelijk om er 5.000 van mee te nemen. Ook de inktvisjes zijn heel klein.

Waterbeer
De waterbeer (Afbeelding: Wikipedia)

NASA doet onderzoek

De reden dat NASA de dieren de ruimte instuurt heeft te maken met onderzoek. Wetenschappers willen te weten komen wat de effecten van ruimtevaart op het lichaam zijn. Met steeds langere ruimtereizen in de toekomst (Mars en de maan) is het goed om de gevolgen in kaart te brengen. Door de dieren te onderzoeken kunnen er conclusies worden getrokken voor de mens.

Het NASA Human Research Program, zoals het heet, is wel afhankelijk van de astronauten die in het ISS zijn. Zij moeten de dieren in de gaten houden en kijken of het verblijf in de ruimte gevolgen heeft voor de dieren. Zo moet blijken of er ook blijvende schadelijke gevolgen zijn voor mensen.

NASA-wetenschapper legt uit wat een zwart gat zo angstaanjagend maakt

Hierom test NASA de dieren

Voor deze dieren is gekozen om zo snel meer te weten te kunnen komen over de gevolgen, meldt Inverse. De groep mensen die de ruimte in zijn geweest is klein en dus moeilijk te onderzoeken. Door kleine dieren die in grote betalen via cargo kunnen worden vervoerd heeft men een oplossing gevonden.

Voor de inktvissen is door NASA gekozen omdat ze een immuunsysteem hebben dat vergelijkbaar is met de mens. De beerdiertjes hebben een andere reden. Deze microscopische dieren kunnen overleven in de meest extreme omstandigheden. Men hoopt dan ook dat ze deze informatie kunnen gebruiken voor astronauten. Vooral de stress-factoren moeten beter in beeld worden gebracht.

Helaas voor de inktvissen wordt dit wel een enkele reis levend. Na de test worden ze ingevroren teruggestuurd zodat wetenschappers op aarde een verdere autopsie te kunnen uitvoeren.

Experimenteren in de ruimte

Overigens worden er op dit moment nog veel meer experimenten in de ruimte gedaan, al zijn die weer van een wat andere orde. Zo test men op dit moment ook robotarmen en wil men weten hoe katoen groeit in de ruimte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen