Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Space 25 jun 2020

NASA wil van jou weten hoe een toilet op de maan eruit moet zien

Ja, zelfs astronauten moeten soms naar het toilet. Maar hoe moet dat nu op de maan? NASA vraagt iedereen om hulp.

NASA wil in 2024 Amerikanen op de maan zetten. Maar ja, ook op de maan kun je heel nodig moeten. De ruimteorganisatie wil dan ook een toilet op de maan zetten, alleen hebben ze nog niet echt een idee. Zij willen nu van iedereen horen hoe een makkelijk te gebruiken toilet op de maan eruit moet gaan zien.

Naar het toilet op de maan

NASA start daarom vandaag met de Lunar Loo Challenge, een wedstrijd dat het samen organiseert met HeroX om het beste ruimtetoilet te ontwikkelen. Het moet deel uitmaken van het Artemis-programma die mensen op de maan gaat zetten. En dat is nog niet zo makkelijk. De wc moet zowel gemakkelijk te gebruiken in de ruimte waar er gewichtloosheid is, als op de maan waar de astronauten maar 1/6 van het gewicht hebben, dat ze normaal op aarde hebben. Je wil natuurlijk niet dat drollen tegen je hoofd aanvliegen.

NASA heeft zelf al redelijk wat ervaring met het ontwerpen van ruimtetoiletten. Natuurlijk staat er ook één in het internationale ruimtestation ISS. De ruimtedienst wil echter out-of-the-box denken met een geheel nieuw ontwerp. Toiletten zijn op aarde natuurlijk ook flink veranderd. De vorige astronauten die naar de maan gingen, hadden de luxe van een toilet niet. Zij gingen met een soort katheter op ruimtereis. Zij moesten daar plastic zakken aan bevestigen die ze regelmatig moesten vervangen.

Een flinke prijs van NASA

Het ontwerpen van een toilet voor NASA doe je niet voor niets. De winnaar van de wedstrijd krijgt een geldbedrag van 35.000 dollar en krijgt voor altijd de eer dat hij een toilet voor de maan heeft gemaakt. Om alvast een indruk van een toilet in de ruimte te krijgen, zie je die van het ISS hieronder. Veel succes met ontwerpen en laat de rest maar een poepje ruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
NASA wil van jou weten hoe een toilet op de maan eruit moet zien
Sluiten