Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 16 sep 2020

NASA: de zon bevindt zich in een nieuwe cyclus en dit zijn de gevolgen

De zon is gestart met een nieuwe cyclus. Dat beweren wetenschappers van NASA na een uitgebreid onderzoek.

De aarde draait om de zon. Als deze een hele ronde heeft afgelegd, zijn we precies een jaar verder. Maar niet alleen de aarde heeft een eigen cyclus, ook de zon kent zijn eigen periode. De wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten nu weten dat de nieuwe cyclus pas is begonnen.

De cyclus van de zon

De zon kent dus zoals gezegd een eigen cyclus. Deze duurt ongeveer elf jaar. De eerste ontdekkingen hiervan dateren uit het midden van de achttiende eeuw. Inmiddels zijn er al 24 van deze cycli gemeten. In december van 2019 startte de vijfentwintigste.

Zelf merk je er waarschijnlijk helemaal niets van. Het zorgt niet voor extra of minder licht op de aarde. Het is zelfs voor wetenschappers lastig op te merken. Zij zijn het pas wanneer de nieuwe cyclus is gestart. Het kostte de onderzoekers van de NASA dus acht maanden om te achterhalen dat er daadwerkelijk een nieuwe begonnen is. Tijdens het begin van zo’n nieuwe periode zijn de vlammen van de zon wat rustiger.

We weten echter nog steeds niet welk mechanisme achter de cyclus is. De meest plausibele theorie is dat het te maken heeft met magnetische velden. Dat heeft dan weer te maken met het plasma van de zon daar binnenin.

We kunnen het echter nog een klein beetje ingewikkelder maken. Deze 11-jarige cyclus past binnen een 22-jarige cyclus. Elk 11 jaar wisselen de polen van de zon. Na 22 jaar zijn de polen dus weer op de eerdere positie.

Ruimteweer

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom het belangrijk is om het te weten. Voor de gewone man maakt het niet zoveel uit. Wetenschappers kunnen door de cyclus echter beter het weer in de ruimte voorspellen. Dat ruimteweer heeft weer gevolgen op de aarde. Zonnevlammen kunnen bijvoorbeeld weer een radiatie-effect hebben op vliegtuigen en GPS-signalen flink in de war schoppen. Logisch is natuurlijk ook dat het voor schade aan ruimtevaartuigen en satellieten veroorzaken.

Ruimteweer zon
De gevolgen van het ruimteweer. (Afbeelding: NASA)

Afgelopen cyclus was vrij rustig. Er was dus niet sprake van extreem ruimteweer. Dat betekent echter niet dat ook de nieuwe cyclus rustig gaat verlopen, al gaan de tekenen daar wel van uit.

Reageer op artikel:
NASA: de zon bevindt zich in een nieuwe cyclus en dit zijn de gevolgen
Sluiten