Nederland aan de elektrische auto: 30 miljoen voor extra laadpalen

De elektrische auto moet het gaan worden in de komende jaren, dus wil de Nederlandse overheid samen met lokale regio’s meer geld investeren. Het gaat in totaal om 30 miljoen euro, geld dat wordt gebruikt voor het opzetten van een landelijk laadnetwerk. Uiteindelijk moet dat 1,7 miljoen oplaadpunten opleveren.

De kosten worden verdeeld: de overheid neemt 15 miljoen euro voor zijn rekening. Lokale overheden betalen gezamenlijk de rest. De verwachting is dat we in Nederland meer kiezen voor de elektrische auto. In 2030 moeten er al 1,9 miljoen exemplaren in ons land rondrijden. Daarvoor zijn naar schatting, 1,7 miljoen laadpalen nodig.

Om het doel te realiseren moeten de overheden wel aan de bak. Vanaf volgend jaar moeten er dan namelijk dagelijks 213 palen geplaatst worden. En vanaf 2025 moet dat opgeschaald worden naar 550 oplaadpalen per dag. Dit doen de overheden ook om het doel uit het Klimaatakkoord van milieuvriendelijk verkeer te behalen.

Tesla Model 3 elektrische auto
Tesla (Afbeelding: Tesla)

Elektrische auto in Nederland: meer oplaadpalen

Bovendien moet dit plan ervoor zorgen dat mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over de hoeveelheid oplaadpalen in Nederland. Sommige mensen die een elektrische auto overwegen, denken dat er te weinig oplaadpalen staan, waardoor er toch niet altijd voor zo’n zuinigere auto gekozen wordt. Ook moet de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland gelijklopen met de groei van het aantal oplaadpalen.

Een een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat de locaties van de oplaadpalen anders zullen zijn dan mensen verwachten. Ze staan niet zomaar voor je deur of langs de weg. Er komen mogelijk ook slimme laadpleinen, zoals bijvoorbeeld bij een supermarkt, op een parkeerplaats of een andere prominente plek in de buurt.

Om de ontwikkelingen sneller te laten verlopen, doen de overheden en netwerkbeheerders niet alles zelf. Er wordt straks samengewerkt met andere partijen, die een opdracht in de wacht kunnen slepen. Dat zou het tempo er in moeten houden.

Trouw

Reageer op artikel:
Nederland aan de elektrische auto: 30 miljoen voor extra laadpalen
Sluiten