Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 26 feb 2015

Nederland als startupland gaat een mooie toekomst tegemoet

Nederland is het land waar je moet zijn als je een topidee hebt voor een startup. Tenminste, als dat nog niet zo is dan gaat het in ieder geval niet lang meer duren. Mensen met een startup kunnen namelijk binnenkort alle hulp krijgen die ze nodig hebben van StartupDelta. Dit initiatief moet ervoor gaan zorgen dat startups in Nederland sneller kunnen groeien en dat er meer buitenlandse startups worden aangetrokken. StartupDelta lijkt erg op The Factory wat in Berlijn is gevestigd. Maar onlangs heeft The Factory aangekondigd dat zij ook in Nederland actief willen zijn, waardoor Nederland het beste land is om je startup te vestigen. Maar wat doen deze initiatieven allemaal voor iemand met een goed idee?

Wat doet StartupDelta?

Het grote probleem wat starters hebben is een gebrek aan financiering en vaak ook een gebrek aan contacten. We kennen al een mooie oplossing voor het financieren door middel van crowdfunding, maar deze initiatieven willen bedrijven koppelen aan de startups. Zo is één van de Nederlandse financierders bij StartupDelta waarschijnlijk Hardware.co. Toch is dit niet zo gemakkelijk als het klinkt, want Nederlandse bedrijven zitten nog niet te wachten op het risico wat gepaard gaat met een nieuwe onderneming. En daarom heeft StartupDelta een bekend gezicht nodig.

Boegbeeld

Het boegbeeld voor StartupDelta wordt Neelie Kroes die met haar ervaring en contacten ontzettend veel kan betekenen voor de jonge ondernemers in Nederland. Neelie wordt een soort spin in het web tussen de startups, startup hubs (universiteiten en investeerders), de financiers, de overheid en overige bedrijven. Volgens Neelie zou het grootste deel van de financiering voor startups kunnen komen van verzekeraars en pensioenfondsen. Deze moeten meer investeren in durfkapitalen. Toch kan ze nog niet veel over de investeerders zeggen aangezien dit onrust kan creëren. Naast Neelie is er nog een bekend gezicht aangesloten bij het initiatief.

De prins

Prins Constantijn van Oranje-Nassau wordt de ambassadeur van StartupDelta. Hij zal het eerste evenement van het initiatief lanceren op 5 maart 2015. Tijdens het evenement zal hij over de ontwikkeling van Startups in Nederland spreken en het internationale belang wat ze dienen.

Niet helemaal nieuw

Deze initiatieven zijn redelijk nieuw, maar we zagen al een aantal bedrijven die startups begeleiden bij hun weg naar de top. Goede voorbeelden hiervan zijn StartupBootcamp en Aimforthemoon. Zij begeleiden startups en jonge ondernemers, waardoor zij onder andere de deuren hebben geopend voor deze innovaties in Nederland. Deze bedrijven zouden dus nog een ideale toevoeging zijn aan het gigantische netwerk van StartupDelta.

Reageer op artikel:
Nederland als startupland gaat een mooie toekomst tegemoet
Sluiten