Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 1 feb 2018

Ook Nederlandse overheid kijkt naar verbod op Bitcoin ?

De cryptomarkt is allang geen kortstondige hype meer. Overheden proberen deze gloednieuwe markt, industrie, te begrijpen. Talloze consumenten lopen immers gevaar omdat ze blind in de uiterst volatiele cryptocoins hebben geïnvesteerd. De winst die behaald wordt is groot, maar er zijn ook grote slachtoffers. Bovendien slurpt het minen van Bitcoins bijvoorbeeld energie.

Ook Nederland kijkt naar verbod op Bitcoin

De ene overheid reageert er feller op dan de ander. Toen eerder deze maand het gerucht opdook dat Zuid-Korea cryptocurrency wilt gaan verbieden, zakten de koersen in. Ondertussen blijkt dat het enkel om strengere regels gaat. Gelukkig maar, voor investeerders. Eerder ging het vooral om China, die Bitcoin-miners het land uit wilt hebben.

Allemaal verre landen. Daardoor zou je bijna vergeten dat de Nederlandse overheid ook de cryptomarkt in kaart aan het brengen is. Er wordt al druk gedebatteerd en gediscussieerd over cryptocoins. Het is een verhaal met een zeer complexe basis. Experts zijn bang dat de overheid overhaast en paniekerig ingrijpt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei eerder al de handel in cryptocoins te willen verbieden. De instantie gaf echter meteen aan dat het complete verbieden onmogelijk zal zijn.

Blijft het daar bij? Nee. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) buigt zich over een verbod van Bitcoin. Over een paar weken zal hij tegenover de Tweede Kamer duidelijk maken of het verbieden wenselijk is, en of het überhaupt mogelijk zou zijn. We hebben het immers over een gedecentraliseerde markt.

Wopke Hoekstra Bitcoin
Wopke Hoekstra

Hoekstra geeft wel al aan dat “onze gezamenlijke gedachten” in de richting gaan dat een verbod wenselijk is. Een Nederlands verbod zal niet de impact hebben die we zagen bij het nieuws uit Zuid-Korea, maar voor Nederlandse investeerders creëert het een onzekere situatie.

Voorlopig zal een verbod toekomstmuziek blijven. Wel is er een behoefte aan duidelijkere regels.

Gebrek aan regels

Het is overigens niet de eerste keer dat minister Hoekstra zijn zorgen uit. Hij waarschuwde eerder al voor de volatiliteit en grote gevaren die met het investeren in Bitcoin gepaard gaan. Hij sloot zich daarin aan bij de waarschuwingen van De Nederlandsche Bank (DNB). Bitcoin-fans reageerden er smalend op: de banken zijn immers de partijen die door de munt buitenspel worden gezet. Dat klopt, maar dat neemt niet weg dat de boodschap waardevol is. Veel consumenten overzien simpelweg niet de gevolgen in.

Voorlopig zal een verbod toekomstmuziek blijven. Eerder deze maand werd het duidelijk dat toezichthouders, ondernemers en instanties weinig in een verbod op cryptocurrency zien. Dat gaf men aan tijdens een hoorzitting in de Tweede kamer. Nederland zou met zo’n breed verbod immers achterblijven op andere landen en de innovatie de kiem in smoren. Men gaf vooral aan behoefte te hebben aan duidelijke regels. Een mooie middenweg.

Bitcoin cryptocoins markt

Helaas is dat ook makkelijker gezegd dan gedaan. De digitale munten zijn geen erkende betaalmiddelen, waardoor de DNB en AFM er geen toezicht op hebben. Voorlopig zal het dus enkel bij een hoop waarschuwingen en zorgen blijven. Check ondertussen hier waarom Bitcoin wellicht geen echt betaalmiddel kan worden. Geef je ook op voor onze nieuwsbrief, zodat je nooit meer het laatste nieuws over cryptocoins hoeft te missen.

Reageer op artikel:
Ook Nederlandse overheid kijkt naar verbod op Bitcoin ?
Sluiten