Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 9 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Zo scoort Nederland als cryptoland: welke landen doen het beter?

Eerder deze week verscheen er een onderzoek naar het klimaat voor cryptobelasting per land. Uiteraard zijn we benieuwd hoe Nederland scoort als belastingparadijs of fiscale hel voor cryptobezitters. Daarnaast onderzocht Coincub ook hoe vriendelijk Nederland als geheel is voor crypto. Wij zetten de feiten op een rijtje.

Iedere belegger in crypto weet dat je het saldo op 1 januari van jouw bezit in Bitcoin en andere crypto moet opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting als onderdeel van jouw vermogen. Daarmee scoort Nederland op een rating van 5 punten een 2,8. Dit brengt ons land wereldwijd op een 24ste plaats. Dit is een stuk beter dan bijvoorbeeld de Belgische cryptobelasting. Deze komt met een score van 0,6 als slechtste van de 61 onderzochte landen uit de vergelijking.

Deze landen zijn voor crypto het meest en minst belastingvriendelijk

Natuurlijk zijn we benieuwd welke landen het voordeligste en duurste belastingstelsel voor Bitcoin en crypto hebben. We zetten deze voor je op een rij.

Deze landen zijn het minst belastingvriendelijk voor crypto

Allereerst beginnen we met de landen die fiscaal het minst vriendelijk zijn voor beleggers in crypto. Dit is de top, of beter gezegd flop 5:

 1. Zoals gezegd is België de hekkensluiter (nummer 61) en dus belastingtechnisch het meest ongunstig met slechts 0,6 sterren.
 2. IJsland is nummer 60 en scoort 0,8 sterren.
 3. Israël is nummer 59 en weet 1 ster te scoren.
 4. Japan neemt de 58ste plek in op de ranglijst omdat zij 1,1 ster wist te verdienen.
 5. Oostenrijk is met nummer 57 ook 1,1 ster rijk, maar scoort op individuele onderdelen iets gunstiger omdat zij geen kapitaalbelasting over cryptobezit heffen waar Japan dat wel doet.

Dit zijn de crypto belastingparadijzen

Natuurlijk zijn er ook landen waar de belastingdienst zich een stuk minder bemoeit met de cryptomarkt. Ook daarvan maken we een top 5:

 1. Op de Bahama’s is het door diverse steunmaatregelen het beste toeven. Zij verdienen dan ook 4,4 van de 5 sterren. Door hun scores op verschillende onderdelen komen zij als beste uit de bus.
 2. De gedeelde tweede plaats is, eveneens met 4,4 sterren, allereerst voor de Bermuda-eilanden.
 3. Zij delen die tweede plaats met Wit Rusland.
 4. De Verenigde Arabische Emiraten zijn ook fiscaal vriendelijk voor crypto-investeerders. Zij verdienen 3,9 sterren. Ook hier scoren zij op onderdelen net beter dan het laatste land uit de top 5.
 5. Dat is namelijk de Centraal Afrikaanse Republiek, dat eveneens 3,9 sterren verdient.

Uiteraard kun je het hele onderzoek met alle onderzochte landen en detailscores hier bekijken.

Ben jij benieuwd naar de live cryptoprijzen en de live Bitcoin prijs? Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag de dag-, week- en maandresultaten, maar ook de live Bitcoin en cryptoprijzen bekijken.

Hoe presteert Nederland als cryptoland?

Natuurlijk zijn er meer factoren dan alleen belastingen om te beoordelen of een land cryptovriendelijk is of niet. Als we alle factoren op een rij zetten is Nederland volgens onderzoek het 7de cryptoland van de wereld. Op een ranking van 10 sterren behaalt ons land een 7,8.

De details uit dit onderzoek tonen een aantal leuke weetjes. Wij zetten er een aantal op een rij:

 • Zo’n 3,04% van de Nederlandse bevolking bezit crypto.
 • Wij ontvangen 1,37 miljard aan crypto, terwijl wij 2,24 miljard aan crypto verzenden naar andere landen.
 • Er zijn in ons land 362 Bitcoin nodes.
 • In Arnhem kan je het meest met crypto betalen. Sterker nog, Arnhem is wereldwijd één van de steden waar je het meest met crypto kunt betalen.

Het hele rapport over Nederland als cryptoland kun je hier lezen.

We zagen al dat onze zuiderburen een stuk minder goed scoorden op fiscaal gebied, maar ook overall is België een stuk minder cryptovriendelijk dan Nederland. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat zij op de lijst met 56 onderzochte landen slechts de 47ste plek inneemt met 4 van 10 sterren. Voor onze Belgische lezers delen we natuurlijk ook graag de link naar het cryptorapport voor België.

Overigens zagen we al eerder dat de Nederlandse belegger niet erg representatief is voor de mening van cryptobeleggers in Europa. Zo zagen we dat eerdere onderzoeken opvallende afwijkingen signaleren als we onderzoeken hoe inwoners van Europa tegen de bemoeienis van de EU met de cryptomarkt aankijken.

Dit zijn de beste en slechtste cryptolanden ter wereld

Uiteraard ben je als crypto-investeerder benieuwd welke landen het best en het slechts scoren als cryptoland. Wij zetten het voor je op een rij.

Dit zijn de slechtste cryptolanden ter wereld

Eerst gaan we kijken waar je als cryptobelegger beter niet kunt zijn.

 1. De goede score op fiscaal gebied mag de Centraal Afrikaanse Republiek niet helpen. Op basis van het meest recente onderzoek is dit land hekkensluiter met slechts 0,6 van 10 sterren.
 2. Ook Cuba komt met 2 van de 10 sterren niet voor op de lijst van cryptoliefhebbers.
 3. Oezbekistan sluit de top 3 of shame met een score van 2,2 op 10 sterren.
 4. Daar blijft IJsland, dat ook al onderaan stond in de fiscale vergelijking, maar net boven met 2,6 van de 10 sterren.
 5. Pakistan sluit de top 5 van schaamte met 3 van de 10 sterren.

Een opvallend feitje, ondanks dat alle crypto momenteel in het land verboden is blijft China met een score van 3,2 uit 5 net boven deze top 5 of shame.

Dit zijn de werelds beste cryptoparadijzen

Tot slot is het natuurlijk de vraag waar je dan wel moet zijn als je Nederland wilt verlaten voor een echt cryptoparadijs. In onze laatste top 5 vind je de suggesties.

 1. Bovenaan eindigt Amerika met een score van 9,8 op 10. Deze eerste plaats moet zij echter delen.
 2. Ook Duitsland scoorde namelijk een 9,8 op 10 in dit omvangrijke onderzoek. Daarmee leggen ze de lat hoog voor nummer 3.
 3. We hebben het dan over Singapore dat 8,6 sterren scoort.
 4. Dit land wordt echter op de hielen gezeten door Australië met 8,4 sterren.
 5. Zwitserland sluit de top 5 met een score van exact 8 op 10.

Ook dit onderzoek en de detailreportages per land kan je natuurlijk in zijn geheel nalezen bij Coinhub.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo scoort Nederland als cryptoland: welke landen doen het beter?
Sluiten