Nederland gaat voor innovatie: miljarden naar kunstmatige intelligentie

Staatsecretaris Mona Keijzer (Economische zaken) heeft vandaag duidelijk gemaakt dat Nederland flink gaat investeren in kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd). Over zeven jaar zal het kabinet, samen met bedrijven, zo’n 2 miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling ervan. Dit meldt het ANP vandaag.

Kunstmatige intelligentie gaat ervoor zorgen dat computers en software zelf problemen op kunnen lossen. Althans, dat is het idee. Om dit te bereiken wordt het denkvermogen van de mens geïmiteerd en dat biedt volgens het kabinet veel kansen. Zo werd vandaag duidelijk gemaakt tijdens de lancering van de strategie voor kunstmatige intelligentie.

Nederland investeert miljarden euro’s

Op technologisch gebied is het inmiddels wel duidelijk dat de toekomst bij kunstmatige intelligentie ligt. Bedrijven sturen er steeds meer op aan en gaan ermee in de weer. Of het nu gaat om slimme tandenborstels, smartphones of auto’s: AI komt overal om de hoek kijken. En dat zal de komende jaren dus alleen maar meer gaan worden. Reden genoeg voor het kabinet om flink te investeren in de technologie.

Keijzer maakt vandaag duidelijk dat ze een samenwerking start met 65 bedrijven om AI te kunnen inzetten in ons land. Volgens de staatssecretaris moet kunstmatige intelligentie er voor mens en maatschappij zijn. Naast het feit dat de coalitie uit bedrijven bestaat, zijn er ook wetenschappers en onderzoekers betrokken bij het project. Het project waar dit jaar nog 64 miljoen euro in gepompt wordt. Na dit jaar zal de overheid dit bedrag voor de komende jaren gaan verdubbelen, waardoor de investering over zeven jaar over de 2 miljard euro zal liggen.

Kunstmatige Intelligentie Nederland
Staatssecretaris Mona Keijzer (Bron: Sem van der Wal / ANP)

Elon Musk bang voor kunstmatige intelligentie

Ondanks het feit dat er veel voordeel te halen is uit kunstmatige intelligentie, zijn ook veel mensen bang voor de ontwikkeling. Wat zou er gebeuren als computers slimmer worden dan mensen (inclusief bewustzijn) of als we de controle verliezen? Het zijn zorgen die Tesla en SpaceX CEO Elon Musk ook heeft. De man heeft een grote angst voor kunstmatige intelligentie en ontwikkelde zelfs een chip die verbonden wordt met je hersenen om, onder andere, in controle te blijven. En ondanks het feit dat Elon Musk wel vaker iets zegt, zijn de zorgen die hij heeft wel serieus te nemen gezien de kennis die hij met zich meedraagt.

Het kabinet in ons land is overigens ook op de hoogte van de risico’s die bij AI komen kijken. Daarom zijn er door Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) een aantal richtlijnen opgezet. Op deze manier moet het risico tot fouten in het systeem geminimaliseerd worden en moet het gebruik van algoritmes transparanter worden.

Reageer op artikel:
Nederland gaat voor innovatie: miljarden naar kunstmatige intelligentie
Sluiten