Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 21 mei 2019

Google troeft Apple af: is Nederland klaar voor de slimme speaker?

Als we alle techgiganten moeten geloven dan zijn slimme speakers de toekomst. Een slimme assistent in je huis, die naast je favoriete playlist ook je lampen en koelkast kan bedienen. Toch is de gemiddelde Nederlander daar nog lang niet klaar voor.

Nederland aan de slimme speakers?

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Multiscope. Zij vroegen 4700 Nederlandse consumenten de hemd van het lijf. De resulterende conclusies zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. De meerderheid van die groep weet niet eens wat slimme speakers zijn.

Slechts drie procent is daadwerkelijk van plan een slimme speaker aan te schaffen. Of het nou de Sonos One, de Google Home of de Apple HomePod is. Voor 34 procent blijven de hoge prijzen een drempel, een reden om van de aanschaf af te zien.

Sterker nog, acht procent van de respondenten vertrouwt slimme speakers niet eens. Het is immers wel een stukje hardware dat de hele dag met je meeluistert. Fabrikanten beloven niks met die opnames te doen, maar prettig is anders.

Aan de spraakbediening kunnen wel steeds meer Nederlanders wennen. In 2018 zagen 22 procent dat zitten, ondertussen is dat aandeel gestegen tot 26. Google en Co. zijn er echter nog lang niet: 28 procent blijft sceptisch over spraakbediening.

Google wint van Apple en Amazon

En hoe zit het dan met het marktaandeel? Hoeveel Nederlandse consumenten bezitten een slimme speaker? Ook daar heeft Multiscope cijfers over. Daaruit blijkt dat zes procent van alle Nederlanders thuis zo’n slimme speaker heeft staan. Dat zijn dus zo’n half miljoen huishoudens.

Qua naamsbekendheid is de Google Home de koning. 23 procent van de ondervraagden zei die naam wat. De Sonos Home en de Amazon Echo staan met respectievelijk 17 procent en 11 procent op de tweede en derde plek. De Apple HomePod blijft op 10 procent steken. Nog een lange weg te gaan dus, eigenlijk voor elke fabrikant…

➤Check ook: Amazon, Apple en Google aangeklaagd voor piraterij

Multiscope

Reageer op artikel:
Google troeft Apple af: is Nederland klaar voor de slimme speaker?
Sluiten