Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 24 apr 2017

Smart home: Nederlandse huishoudens kiezen massaal voor slimme producten

Smart home producten zijn hartstikke interessant, maar hoeveel Nederlanders hebben hun huis echt al slimmer gemaakt? Het antwoord is vrij verrassend.

Nederlanders toveren hun huis om in een smart home

Fabrikanten beweren regelmatig dat slimme producten de toekomst van elk huishouden zijn. Maar hoeveel Nederlandse huishoudens hebben hun huis nou al echt omgetoverd in een smart home? Dankzij onderzoek van het Nederlandse Multiscope kunnen we eindelijk een antwoord geven op die vraag.

Het onderzoeksbureau deed onderzoek onder 5500 Nederlanders. Daaruit blijkt dat slimme apparaten zeer populair zijn, maar dat er nog flinke stappen gemaakt moeten worden. Consumenten hebben vooral interesse in slimme apparaten waarmee je veiligheid toeneemt. Denk aan camera’s, rookmelders of zelfs complete beveiligingssystemen.

Maar liefst een op de negen Nederlandse huishoudens gebruikt dergelijke gadgets om zich thuis toch net een stukje veiliger te voelen. Bovendien is 57 procent van de bevolking ervan overtuigt dat slimme apparaten extra veiligheid opleveren. Dertig procent benadrukt ook dat slimme apparaten voor in huis meer comfort en gemak bieden.

smart home

Vooral slimme melders doen het steeds beter. Vorig jaar bleek uit hetzelfde onderzoek dat een op de tien consumenten geïnteresseerd was in de gadgets. Dan hebben we het dus over CO-, rook- en CO2-melders. Dit jaar geldt dat voor 15 procent van de consumenten. Een flinke markt dus, want dat komt neer op 1,2 miljoen huishoudens.

1 miljard euro: een gigantische markt

Laten we het iets breder trekken. Hoeveel Nederlanders hebben überhaupt smart home apparaten in huis? Uit eerder onderzoek van Multiscope bleek dat drie op de tien Nederlandse huishoudens al een dergelijk apparaat in huis heeft gehaald. Met zijn allen hebben we er zelfs al maar liefst een miljard euro aan uitgegeven. Vooral de slimme thermostaat blijft ontzettend populair. Daar gaven we ongeveer 150 miljoen euro aan uit.

Trådfri Ikea smart home

Het is dus duidelijk dat Nederlanders al flink met slimme apparaten in de weer zijn. We blijven het echter wel vooral als praktische apparaten zien, waarbij veiligheid erg belangrijk is. De volgende stap zijn slimme lampen, geluidssystemen en andere interessante hebbedingetjes. We staan er in ieder geval voor open, en dat is maar goed ook. De ontwikkelingen staan namelijk niet stil.

Ben je ook van plan om je huis slimmer te gaan maken? Met deze vijf onmisbare gadgets helpen we je op weg. Check ook de nieuwe zonnepanelen van Tesla, waarmee je huis opeens ook een stuk groener wordt.

Multiscope

Reageer op artikel:
Smart home: Nederlandse huishoudens kiezen massaal voor slimme producten
Sluiten