David van Benthem
David van Benthem Apps 20 feb 2020

Zo wist Nederland op slinkse wijze jarenlang andere landen af te luisteren

De Nederlandse inlichtingendienst is vanaf eind jaren ’70 in staat geweest om tientallen landen af te luisteren. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat dat mogelijk was door een speciaal ontwikkelde superchip.

De microchip was in staat om versleutelde communicatie te kraken. Zo kon de Nederlandse voorloper van de MIVD meeluisteren met allerlei landen uit het Midden-Oosten.

Philips had een sleutelrol

De basis hiervan ligt bij een versleutelingsmachine die door het Nederlandse Philips en het Duitse Siemens eind jaren ’70 ontworpen werd. Van deze machine waren er twee modellen: de Aroflex en de T1000CA. De Aroflex werd alleen verkocht aan Navo-landen, terwijl de T1000CA ook aan anderen werd aangeboden. En nu is duidelijk waarom: de T1000CA beschikte over een dusdanig slechtere cryptografie dat wij konden meeluisteren.

Maar hoe is de Nederlandse inlichtingendienst daarin geslaagd? Het kunnen kraken van versleutelde berichten met een chip is namelijk niet makkelijk. Het idee was dat de T1000CA al gekraakt kon worden voordat Philips en Siemens het apparaat op de markt zouden brengen. Zo kon er immers direct meegeluisterd worden.

Superchip maakte afluisteren mogelijk

Er zijn tientallen miljoenen manieren waarmee de T1000CA zijn berichten kon vergrendelen. Het kon daarom meer dan een maand duren voordat de sleutel voor de vergrendeling was gevonden. En dat duurt natuurlijk veel te lang. Hoe kon die tijdspanne teruggebracht worden naar grofweg een half uur?

De rekenkracht moest daarvoor dramatisch versneld worden. Simulaties waren noodzakelijk om ontwerpen te testen en die waren er niet. Philips kon daarin uitkomst bieden. Vanaf 1978 werd bij het Eindhovense bedrijf de microchip getest. Een jaar later was het mogelijk om snel te ontdekken met welke oplossing de versleutelde berichten ontcijferd konden worden.

Vervolgens werden de superchips gebakken in een Philips fabriek in Nijmegen. De T1000CA kon over de toonbank en de Nederlandse overheid kon gaan meeluisteren.

Huawei Mate 30 batterij Huawei Mate X Huawei Mate 40
Spelen Huawei en China een zelfde soort spelletje? (Afbeelding: Fred Dufour / ANP)

Een machtige overheid

Dit verhaal toont aan dat Nederland in die tijd net zo hard meedeed aan het manipuleren van crypto-apparatuur. Ook laat het zien dat het niet ongewoon is dat de overheid profiteert van het technologisch vernuft van bedrijven uit eigen land.

Met die gedachte in het achterhoofd zou het dus ook kunnen dat China op dezelfde manier samenwerkt met Huawei. Dat ontkent de Chinese techgigant tot op heden nog altijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo wist Nederland op slinkse wijze jarenlang andere landen af te luisteren
Sluiten