Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 12 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Nederlanders blijven vertrouwen in Bitcoin, ondanks rode cijfers’

De hoogtepunten die Bitcoin eind vorig jaar aantikte, zijn verder weg dan ooit. De munt is sindsdien al 85 procent in waarde gedaald. De grote vraag is wat dat met het vertrouwen van de consument doet. Hoe denkt de gemiddelde Nederlander anno december 2018 over Bitcoin en andere cryptocurrencies?

Nederlanders hebben vertrouwen in Bitcoin

BTC Direct zocht het uit, en ondervroeg 1370 respondenten. De opvallendste conclusie is dat het vertrouwen in Bitcoin gelijk is gebleven. 90 procent van de respondenten die geld in Bitcoin heeft gestoken, is man. Vrouwen zijn, als ze überhaupt al in Bitcoin hebben geïnvesteerd, van iets hogere leeftijd.

Van alle Nederlanders die cryptocurrency bezitten is 90 procent man. Zij zijn veelal tussen de 26-45 jaar oud. Vrouwelijke cryptobezitters zijn vaak ouder dan 45 jaar.

Het platform voerde hetzelfde onderzoek eind 2017 uit, waardoor je een interessante vergelijking kunt maken. Het vertrouwen is dus nog steeds op hetzelfde niveau als destijds, toen de grootste cryptocurrency door het dak ging en record na record werd verbroken.

Opvallend genoeg hebben vrouwen (30 procent) over het algemeen meer vertrouwen in de munt dan mannen (28 procent.) Lang niet iedereen is zo optimistisch, zo schreven we onlangs nog. Deze crypto-expert verwacht dat Bitcoin zeer binnenkort morsdood zal zijn.

Ook altcoins scoren

Maar goed, terug naar het onderzoek. In welke munten hebben de respondenten dan het meeste vertrouwen? Geheel naar verwachting wordt Bitcoin (70 procent) het meest genoemd. De top vijf wordt afgemaakt door de usual suspects Ethereum (43 procent), XRP (37 procent), Litecoin (21 procent) en Stellar (14 procent).

Bitcoin is in de afgelopen 9 jaar al vier keer door even diepe dalen als die van dit jaar gegaan. De meeste optimistische internationale investeerders focussen dan ook op de langere termijn. Datzelfde blijkt te gelden voor de respondenten van dit onderzoek.

Met afstand het grootste gedeelte (63 procent) van de Nederlandsers met cryptocurrency in zijn of haar bezit, denkt op de lange termijn winst te maken. Dan hebben we het over een periode van drie jaar en langer. 27 procent van hen wil al binnen drie jaar in het groen springen en winst eruit halen.

Maar goed, hoeveel van die eigenaren gebruiken de munten echt voor waar ze voor bedoeld zijn? Zoals verwacht vallen die percentages extreem laag uit. Slechts 4 procent van de Nederlanders gebruikt zijn crypto’s om bijvoorbeeld goederen en diensten mee te betalen. Slechts 1 procent doet er internationale overboekingen mee.

Benieuwd naar de overige conclusies van het onderzoek? Je kunt het complete rapport hier checken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Manners.nl

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Nederlanders blijven vertrouwen in Bitcoin, ondanks rode cijfers’
Sluiten