Daniel Koster
Daniel Koster 17 nov 2016

Waarom de Nederlandse overheid een voorbeeld aan Singapore moet nemen

In Singapore lusten ze wel pap van innovatie. Dat uit zich in drones die als obers werken en torens die via zwembadbruggen worden verbonden. Maar de stad gaat veel verder dan dat.

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Singapore wil namelijk ‘s werelds eerste slimme stad worden. Ze zijn al aardig op weg. Zo kent het gehele eiland, dat slechts vijftig kilometer over dwars is, glasvezelverbindingen. Ook zijn er tienduizend Wifi hotspots in Singapore aan te treffen. Maar het ‘Smart Nation’-project gaat een stuk verder.

Singapore wordt een soort levend laboratorium waarin wordt onderzocht wat de rol van innovatie in ons (stads)leven kan spelen. Dat is gaaf, want normaliter wordt er veel gesproken en weinig gedaan. In Singapore is het andersom en dat is vooral te merken op het gebied van wonen, zorg en transport.

Huisje, boompje, beestje in Singapore

Tachtig procent van Singapore woont in huizen die door de overheid worden onderhouden. Hier wordt de fundering voor het slimme wonen gelegd. In real time wordt bijgehouden hoe mensen wonen. Het gaat hierbij om zaken als energie- en waterverbruik.

Singapore wil zelfvoorzienend zijn en deze real time data helpt daarbij. Door hier bijvoorbeeld direct op in te spelen met groene energie via zonnepanelen en het recyclen van water. Ook wordt er feedback gegeven aan gezinnen en hoe zij beter met hun energie kunnen omgaan.

Zorg, altijd en overal

Ook in Singapore is er vergrijzing. Hier wordt met het ‘Elderly Monitoring System’ (EMS) op ingespeeld. Sensoren nemen bijvoorbeeld (te weinig) beweging waar en communiceren dit naar familie en vrienden. Meedoen is niet verplicht trouwens.

Een ander initiatief is ‘tele-health’. Hierbij kun je vanuit je huis worden behandeld, zoals iemand die revalideert van een hartaanval. Via tablets worden de patiënten geholpen. Slim!

Van A naar B(eter)

Tot slot wordt er hard aan transport getimmerd. De zelfrijdende auto en -bus zijn op de weg te vinden. Ook zijn er overal sensoren verwerkt die kijken naar punten die het verkeer belemmeren. Door hier op in te spelen verloopt het verkeer een stuk soepeler. Ook wordt er gewerkt aan boten die bijna alles zelf kunnen.

Maar het gaat verder. Alle data van de auto’s op de weg is door de overheid vanaf 2020 in te zien en te analyseren. Dat garandeert een schat aan informatie waar Singapore van zal profiteren.

De sensoren die in huizen en alle andere plekken van de stad worden verwerkt zijn de fundering van het slimme Singapore. Zij vormen namelijk ‘Virtual Singapore’. Deze vormen samen een ontzettend gedetailleerde kaart. Dit betekent dat je in real time van de stad weet waar iedereen is, waar hoeveel energie wordt verbruikt en ga zo maar door. Indrukwekkend!

Stimuleren van innovatie

Wat wij tot slot vet vinden, is hoe innovatie wordt gestimuleerd. ‘One North’ is een innovatieve hub waar start-ups, bedrijven, de overheid en de wetenschap samenkomt. Hier kan allerlei kennis worden aangeboord om zo gezamenlijk zo snel mogelijk te innoveren.

Niet enkel rozengeur en maneschijn

Alle data die openbaar is is de natte droom van elke bouwkundige en innovator. Maar, het is ook de nachtmerrie van diegene die van zijn privacy houdt. De overheid kan altijd en overal zien waar je bent. Waarschijnlijk is die data net niet openbaar, maar de andere data die door de overheid wordt vergaard is voor iedereen in te zien. Zo kan het zijn dat drones niet de enigen zijn die je erbij lappen wanneer jij vreemdgaat.

Is dit eng? Een beetje. Het heeft namelijk twee kanten. Bedrijven als Facebook, Google en Apple beschikken ook over deze data en gebruiken die data niet écht in jouw voordeel. Dat doet Singapore wel. Maar Singapore is niet het meest democratische land te noemen en natuurlijk weet jij nooit precies wat er met jouw data gebeurt. Stel dat Singapore meer op de Nederlandse democratie gaat lijken, dan zijn wij nóg meer te spreken over de Smart Nation.

Mis deze trouwens niet: een unieke timelapse van Singapore die drie jaar en één miljoen foto’s kostte om te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom de Nederlandse overheid een voorbeeld aan Singapore moet nemen
Sluiten