Daniel Koster
Daniel Koster Home 29 jan 2016

Nederlander is fan van het slimme huis en wil er flink geld in steken

Het slimme huis is al langer een onderwerp dat wordt besproken. In dit huis zijn al je slimme apparaten door middel van het internet verbonden. Zo heb jij meer controle over je dagelijkse huisleven. Wij zien slimme apparaten onze huizen naar een hoger niveau tillen. Maar is de Nederlander ook overtuigd van het smarthome? Wij onderzochten het!

De toekomst van het slimme huis

De Nederlander blijkt eensgezind als het gaat om de toekomst van het slimme huis. Van de respondenten gaf 95 procent namelijk aan dat zij toekomst zagen in het slimme huis. We vroegen echter ook waar de Nederlander dan toekomst in zag. Omtrent dit onderwerp waren de respondenten wat minder eensgezind. Slimme verlichting is iets waar de respondenten het meest in zien, 38 procent van de ondervraagden stelde namelijk dat dit het eerste product is dat zij zouden aanschaffen voor hun smarthome. Ook slimme thermostaten als die van Toon of Nest en het gebruik van je biometrische gegevens zoals je vingerafdruk of iris om je huis binnen te komen waren populair. Daar gaf respectievelijk 23- en 19 procent van de respondenten bij aan dat ze deze zaken als eerste zouden aankopen. Minder populair zijn slimme huishoudapparaten (zoals je wasmachine), slim keukenapparatuur (zoals je oven) en beveiligingscamera’s.

De twijfels van de Nederlander

We vonden het daarnaast interessant om ons af te vragen wat de Nederlander nu nog tegenhoudt met betrekking tot het bewerkstelligen van een slim huis. De grootste twijfel was voor 39 procent van de respondenten de vraag of de apparaten goed zouden werken. De Nederlander wordt vaak als iemand gezien die op de centen let, maar voor slechts negen procent was dit een reden om te twijfelen over het slimme huis. De tweede grootste zorg van de respondenten was veiligheid en privacy en een kwart van de respondenten gaf aan dat ze bang waren dat de apparaten spoedig achterhaald zouden zijn.

De kapitale injectie die de Nederlander in het slimme huis wil steken

Wij stelden eerder dat de Nederlander zich niet zoveel zorgen maakt om een hogere energierekening. Echter komt met het tot stand brengen van het slimme huis ook een financieel plaatje kijken. Wij vroegen de Nederlander hoe veel geld ‘ie in het slimme huis zou steken. 32 Procent van de respondenten gaf aan dat zij tussen de tweehonderd en vijfhonderd euro in het slimme huis willen steken. 31 Procent gaf aan meer dan duizend euro in het slimme huis te willen steken en op plaats drie staat met 25 procent een investering van tussen de vijfhonderd en duizend euro. Slechts twaalf procent van de ondervraagden wil minder dan tweehonderd euro in het smarthome steken. Kortom, de Nederlander heeft best wat geld over voor het slimme huis!

Het slimme huis: in de nabije toekomst of niet?

Tot slot vroegen we de Nederlander binnen welk tijdsbestek ‘ie het eerste slimme product zal aanschaffen. 45 Procent van de ondervraagden gaf aan dit al te hebben gedaan. Dat is een flink aantal! Daarnaast gaf 24 procent aan dat ze de plannen hebben om binnen een jaar het eerste slimme product aan te schaffen. 17 Procent wil dit tussen één en twee jaar doen en 14 procent van de ondervraagden gaf aan dat het aanschaffen van het eerste slimme product pas over meer dan twee jaar op de planning staat!

Is de Nederlander toe aan het slimme huis?

Aan de hand van dit kleinschalige onderzoek dat wij uitvoerden kunnen we concluderen dat de Nederlander zeker toe is aan het slimme huis. Bijna alle respondenten gaven aan toekomst te zien in het slimme huis en qua kapitaal willen de respondenten best wat in een smarthome investeren. Waar bijna de helft van de respondenten al slimme apparaten in het huis heeft hangen, kunnen we concluderen dat het niet lang meer zal duren voordat slimme apparaten in het gros van de huizen van de Nederlander hangen!

Reageer op artikel:
Nederlander is fan van het slimme huis en wil er flink geld in steken
Sluiten