Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 20 jun 2018

Nederlanders kunnen in CS:GO en Dota 2 geen marketplace meer gebruiken

Een tijdje geleden kwam al in het nieuws dat de Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoek deed naar lootboxes in games en of deze de wet zouden overtreden. Als gevolg daarvan werden een aantal games geïdentificeerd als titels die de wet zouden overtreden. De uitgevers van de games hadden tot en met vandaag de tijd om aanpassingen door te voeren. En als gevolg daarvan kunnen Nederlanders in de games CS:GO en Dota 2 geen gebruik meer maken van de Steam Marketplace.

Valve reageert met CS:GO-aanpak op de Kansspelautoriteit

Valve, de uitgever van de games, reageert hiermee op de brieven die het bedrijf heeft ontvangen. Hoewel het bedrijf vindt dat zij niks fout doen en bezig zijn om het tegen de uitspraak op te nemen. Maar tot die tijd is het voor Valve beter om deze actie door te voeren. Anders riskeert het bedrijf dankzij CS:GO en Dota 2 een boete van 830.000 euro of 10 procent van hun jaaromzet. Afhankelijk van wat er hoger is. In het geval van Valve kan dat in de vele honderden miljoenen lopen.

Volgens de Kansspelautoriteit wil het bedrijven aanpakken die via lootboxes kansspelverslaving in de hand werken. Het gaat daarbij om games waarbij je lootboxes kunt kopen, waarvan je niet weet wat het brengt en de inhoud er voor kan zorgen dat je beter wordt in een game of dat de games online verkocht kunnen worden. Dat kan dus bij de in-game voorwerpen van CS:GO en Dota 2, die soms voor vele honderden euro’s verkocht worden. Dat levert een risico op.

Valve lijkt het eerste bedrijf te zijn dat maatregelen neemt. De grote vraag is echter wat er gaat gebeuren met FIFA 18, waarbij je in Ultimate Team pakjes kunt kopen waarbij je soms hele goede spelers aan je team kunt voegen. Als dat wordt aangepakt, dan zit er voor Nederlandse spelers niks anders op dan kaarten vrij te spelen door de game veel te spelen en met het in-game geld dan nieuwe spelers te kopen. Dat kan dan weer gevolg hebben voor de positie van Nederlandse eSporters. Nederlandse clubs spenderen soms duizenden euro’s om hun spelers de mogelijkheid te geven om een zo’n sterk mogelijk team neer te zetten. Als straks Nederlanders dit niet meer kunnen doen, dan hebben zij een probleem.

Meer over gaming vind je hier.

Reageer op artikel:
Nederlanders kunnen in CS:GO en Dota 2 geen marketplace meer gebruiken
Sluiten