Onderzoek onthult hoeveel Nederlanders niet voor Netflix betalen

Met Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+, Videoland en HBO begint de Nederlandse streamingmarkt aardig vol te lopen. De concurrentie is moordend en diensten doen er alles aan om kijkers binnen te halen, maar welke is daar het meest succesvol in? Pricewise zocht het uit en deed ook nog een aantal andere opmerkelijke ontdekkingen.

Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat Netflix lijstaanvoerder is. Van alle Nederlanders die films en series via een streamingdienst kijken, en dat is meer dan de helft van onze bevolking, maakt 84% gebruik van Netflix. Het zilver gaat naar Videoland en Disney+ moet genoegen nemen met brons. Op welke percentages die streamingdiensten zitten, staat helaas niet vermeld.

Nederlanders delen massaal hun Netflix-account

Wat wel in het onderzoek staat is hoeveel gebruikers een Netflix-account delen. Dit wordt massaal gedaan, want bijna de helft van de kijkers heeft zelf geen abonnement, maar kijkt mee op het account van een andere. De meesten daarvan delen netjes de kosten met de eigenaar van het Netflix-account, maar 43% van de mensen die gebruik maken van andermans account doen zelfs dat niet.

Netflix loopt hierdoor een grote zak geld mis. Daar probeert de streamingdienst wel wat aan te doen. De afgelopen jaren kwam al vaker het bericht voorbij dat Netflix op zoek is naar manieren om het delen van accounts in te perken. Dit blijkt toch nog lastig te zijn, want we hebben tot nu toe nog geen maatregelen gezien. Toch lijkt dit een kwestie van tijd. Dit is namelijk het enorme bedrag dat Netflix nu misloopt. Daar zullen ze ongetwijfeld iets aan willen doen.

Streamen vooral populair onder werkende jongeren

Verder gaf het onderzoek ook nog een aantal andere interessante inzichten. Zo blijkt het streamen van films en series vooral populair onder werkende en hoogopgeleide Nederlanders. En dat zijn dan vooral jongere mensen, want naarmate je omhoog gaat in leeftijdscategorieën neemt het aantal streamers af. De oudere kijkers kiezen er vaker voor om nog gewoon op de ouderwetse manier televisie te kijken en laten Netflix links liggen.

Pricewise deed dit onderzoek in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht en er werden 1.000 Nederlanders ondervraagd. Meer over dit onderzoek lees je hier.

Reageer op artikel:
Onderzoek onthult hoeveel Nederlanders niet voor Netflix betalen
Sluiten